W tym roku eksperymentuję z przetworami – mieszam ze sobą różne owoce, dodaje przyprawy, dolewam alkoholu… Efekty są zaskakujące. Niecodzienne połączenia tworzą naprawdę zgraną kompozycję. Śliwki z domową nalewką wiśniową? Jeśli lubicie domowe przetwory, ten przepis jest naprawdę wart zapamiętania! Taki słoiczek to także fajny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego.
Składniki na ok. 4 słoiczki:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- 1 szklanka wiśni z nalewki, wypestkowanych
- 3/4 szklanki nalewki z wiśni*
Śliwki umyć, osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać wiśnie i wlać nalewkę. Zagotować. Gdy puszczą trochę soku, dodać cukier. Mieszając, smażyć przez ok. 1 godzinę, aż nadmiar wody odparuje i powidła zgęstnieją. Gorące powidła przekładać do wyparzonych i wysuszonych słoiczków, mocno zakręcać i stawiać na blacie do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia.
* użyłam domowej nalewki. Jeśli takiej nie macie i korzystacie z kupnej, uważajcie na ilość cukru – sklepowa nalewka może być albo słodsza, albo bardziej kwaśna. Najlepiej dodać część cukru i spróbować, czy powidła są wystarczająco słodkie.
Brak komentarzy