No dobra, prawdziwy ketchup zrobiony jest z pomidorów, to wie chyba każdy. Ale co stoi na przeszkodzie, aby stworzyć też wersję cukiniową? 😉 Ketchup z cukinii zamknięty w słoiczkach to moje niedawne odkrycie. Jest naprawdę smaczny i prosty w przygotowaniu, poza tym pozwala na wykorzystanie sporych ilości cukinii, których w tym roku nie zabrakło na mojej działce. To jak, próbujecie? 🙂
przepis znalazłam tutaj, podaję lekko zmodyfikowany
Składniki na około 5 słoików o poj. 200 ml:
- 1,5 kg obranej cukinii
- 0,5 kg obranej cebuli
- 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu
- 3/4 szkl. octu 10%,
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i wymieszać. Odstawić na minimum 3 godz. (można także zostawić na noc w chłodnym miejscu). Powstały sok odlać, a cukinię z cebulą przełożyć do garnka. Smażyć na średnim ogniu (bez przykrywania!) ok 45 min. W tym czasie cukinia powinna się rozprażyć z cebulą. Następnie dodać cukier i ocet. Dusić jeszcze 20 min. często mieszając. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać jeszcze przez 5 min, żeby wszystko dobrze się połączyło. Odstawić z ognia, lekko przestudzić i zblendować na gładką masę. Gładki ketchup zagotować ponownie. Gorący przekładać do wyparzonych słoików.Odwrócić do góry dnem na 15 min, żeby zakrętki chwyciły. Można dodatkowo pasteryzować słoiki, gotując je w garnku wypełnionym wodą przez około 15 minut.
Koniecznie spróbujcie też ketchupu paprykowego!
Brak komentarzy