Moje śniadania ostatnio przeszły na bardziej „jajeczną” stronę, ale płatki owsiane nadal pełnią ważną rolę w mojej diecie. Od dawna nie jadłam pieczonej owsianki, postanowiłam to nadrobić! Malutkie kokilki skrywają w sobie potężną dawkę smaku (i energii). Letnia wersja tego przepisu nie mogła obejść się bez owoców – wykorzystałam więc zarówno jagody, jak i śliwki. Wyszło pyszne i zdrowe śniadanie. Można zrobić je wieczorem, a rano podać z jogurtem.
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- 70 g płatków owsianych
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego (można zastąpić np otrębami)
- 1 łyżka (35 g) ricotty (można zastąpić gęstym jogurtem)
- 70 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru/ miodu/ ksylitolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jagód
- 4 śliwki
- olej kokosowy lub masło do wysmarowania foremek
W naczyniu połączyć ze sobą płatki owsiane, jajka, amarantus/otręby, proszek do pieczenia, jogurt, ricottę i dowolne słodzidło. Do masy delikatnie wmieszać jagody. Tak przygotowaną masę owsianą podzielić równo na dwie części i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w ósemki. Każdą kokilkę udekorować cząstkami śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Podawać na ciepło lub zimno, np. z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy