Sama nie wiem, czy jestem większą fanką gofrów na słodko czy na słono. Obie są pyszne i dają ogromne pole do różnych połączeń smaków! Na leniwe, weekendowe śniadanie wymyśliłam wytrawne gofry marchewkowe. Smakują rewelacyjnie! Będą stanowiły świetną (i zdrową) alternatywę dla kanapek. W duecie z hummusem, twarożkiem czy awokado wypadają jeszcze lepiej 🙂 Tylko spójrzcie na ich słoneczny kolor!
Składniki na 3 okrągłe gofry:
- 1 szklanka startej marchewki (100 g)
- 1/2 szklanki kefiru (100 g)
- 2 jajka
- 50 g mąki gryczanej
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka czarnuszki
- ulubione dodatki: warzywa, sałata, ser, pasty… 🙂
Startą marchewkę, kefir, żółtka, tahini, olej i przyprawy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Wmieszać czarnuszkę, wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać szpatułką z resztą masy.
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Przed pierwszym smażeniem można posmarować powłoki odrobiną oleju. Wylać porcję ciasta i piec około 5 minut – lub dłużej, w zależności od mocy gofrownicy (moja ma 1200W). Gofry powinny być rumiane i chrupiące.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też przepis na marchewkowe gofry owsiane (na słodko)
Brak komentarzy