Chleb/ Pieczywo

Chleb z kaszy jaglanej i komosy ryżowej

Jeśli szukacie przepisu na pyszny chleb bez mąki, drożdży i w dodatku bez glutenu – dobrze trafiliście:) Tym razem wykorzystałam kaszę jaglaną oraz komosę ryżową (quinoa). W porównaniu z podobnie przygotowywanym chlebem z kaszy gryczanej, ten bochenek jest bardziej delikatny i nie przypomina chleba na zakwasie. Dodatek pestek dyni zmienił nieco jego kolor, ale za to dodał smaku. Czarnuszka na wierzchu idealnie komponuje się z całością. Jak dla mnie, rewelacja!

Uwaga – do wykonania tego przepisu przyda się blender kielichowy o dużej mocy. Dokładne zmielenie kaszy przy pomocy blendera ręcznego potrwa o wiele dłużej (i niestety, może skończyć się spaleniem silnika).
Inspiracja, podaję z moimi zmianami

Składniki na 1 bochenek:

  • 150 g komosy ryżowej
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 60 g pestek dyni
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 120 ml wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka i pestki dyni do posypania
 Kaszę jaglaną oraz komosę zalać zimną wodą i odstawić na noc (min. 10 h). Następnie odsączyć dokładnie z nadmiaru wody i przesypać do kielicha blendera. Dodać pestki dyni, len i olej. Zblendować na gładką masę, w trakcie dolewając wodę. Ziarenka kaszy nie powinny być wyczuwalne ani widoczne. Na koniec dodać sól i proszek do pieczenia. Ja dodałam też garść pestek dyni, aby były widoczne w całości.
Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do formy, wyrównać łyżką. Wierzch posypać czarnuszką i pestkami dyni (lub innymi, ulubionymi ziarnami).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 1 godzinę.

You Might Also Like

1 Komentarz

Skomentuj