Jeśli szukacie przepisu na pyszny chleb bez mąki, drożdży i w dodatku bez glutenu – dobrze trafiliście:) Tym razem wykorzystałam kaszę jaglaną oraz komosę ryżową (quinoa). W porównaniu z podobnie przygotowywanym chlebem z kaszy gryczanej, ten bochenek jest bardziej delikatny i nie przypomina chleba na zakwasie. Dodatek pestek dyni zmienił nieco jego kolor, ale za to dodał smaku. Czarnuszka na wierzchu idealnie komponuje się z całością. Jak dla mnie, rewelacja!
Uwaga – do wykonania tego przepisu przyda się blender kielichowy o dużej mocy. Dokładne zmielenie kaszy przy pomocy blendera ręcznego potrwa o wiele dłużej (i niestety, może skończyć się spaleniem silnika).
Inspiracja, podaję z moimi zmianami
Składniki na 1 bochenek:
- 150 g komosy ryżowej
- 150 g kaszy jaglanej
- 60 g pestek dyni
- 1 łyżka mielonego lnu
- 120 ml wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- czarnuszka i pestki dyni do posypania
Kaszę jaglaną oraz komosę zalać zimną wodą i odstawić na noc (min. 10 h). Następnie odsączyć dokładnie z nadmiaru wody i przesypać do kielicha blendera. Dodać pestki dyni, len i olej. Zblendować na gładką masę, w trakcie dolewając wodę. Ziarenka kaszy nie powinny być wyczuwalne ani widoczne. Na koniec dodać sól i proszek do pieczenia. Ja dodałam też garść pestek dyni, aby były widoczne w całości.
Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do formy, wyrównać łyżką. Wierzch posypać czarnuszką i pestkami dyni (lub innymi, ulubionymi ziarnami).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 1 godzinę.
1 Komentarz
Chleb Z Mąki Quinoa Przepis | How To Make Gluten Free Artisan Bread I Quinoa Bread Recipe 상위 268개 베스트 답변
14 października 2022 at 22:47[…] + 여기에 자세히 보기 […]