Nie jest łatwo dostać dobrą bułkę w sklepie. Chociaż wyglądają, pachną i nawet smakują dobrze, to niestety w przeważającej większości jest to sprawka polepszaczy, konserwantów, dodatków smakowych i rzeczy, o których nawet lepiej nie wspominać. Po co dodawać takie składniki do zwykłego pieczywa? Nie da się jakoś prościej, zdrowiej? Owszem – da się. Pod warunkiem, że zakasamy rękawy, kupimy drożdże i sami zamienimy się w piekarza. Początki może nie są najprostsze, ale szybko można złapać bakcyla.
Grahamki to bardzo popularne bułki z dodatkiem otrąb. W środku wyraźnie widać otrębową strukturę, ale miąższ nie jest zbity. Pyszne, puszyste pieczywo – w sam raz na kanapki z wiosennymi dodatkami!
Przepis znaleziony w książce Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” i lekko przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki na ok.8-9 bułek:
Podmłoda:
10 g drożdży świeżych
100 ml letniej wody
100 g mąki chlebowej (typ 750)
Ciasto:
200 ml letniej wody (dałam więcej, ok.400 ml)
100 g otrębów pszennych
400 g mąki chlebowej (typ 750)
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki podmłody wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 12-16 h.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części i uformować okrągłe lub podłużne bułki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając trochę wolnego miejsca na wyrośnięcie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować bułki mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wodą – dzięki parze wodnej bułki zyskają chrupiącą skórkę. Piec ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
1 Komentarz
Ania
28 lutego 2021 at 11:53Dziękuje za zmodyfikowany przepis ? ostatnio robiłam wg oryginalnego i ciasto było strasznie twarde i nie dało się go zagnieść. Bułki też wyszły dosyć zbite i twarde. Spróbuję jeszcze raz z twoimi wskazówkami.