Bułki/ Pieczywo

Pełnoziarniste bułki z płatkami owsianymi

Domowe pieczywo to w dzisiejszych, zabieganych czasach prawdziwy rarytas. Dlatego z przyjemnością wyjmuję z lodówki drożdże, zagniatam ciasto i…czekam. Ćwiczę cierpliwość. Bo nie ma nic fajniejszego, niż świeże, pełnoziarniste bułki, które wychodzą spod twoich własnych rąk.

Przepis na pełnoziarniste bułki z płatkami owsianymi powtarzałam już kilkakrotnie. Za każdym razem bardzo mi smakowały. Są miękkie i jednocześnie chrupiące, pasują zarówno do kanapek na słono, jak i na słodko.

bułki pełnoziarniste z płatkami owsianymi

Na podstawie przepisu z bloga Moje Wypieki.

Pełnoziarniste bułki z płatkami owsianymi

Składniki na 8 bułek:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posypania: ulubione ziarna lub płatki owsiane

Płatki zalać w misce wrzącą wodą. Dodać miód, masło i sól, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 5 minut.

Wymieszać oba rodzaje mąki. Dodać namoczone płatki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawić pod przykryciem około 30 minut lub dłużej, do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi lub ziarnami (u mnie słonecznik).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce.

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    Burgery z buraka i czerwonej fasoli - Planeta Smaku
    30 marca 2019 at 10:55

    […] lżejsze, bo pieczone, ale jednocześnie sycące. Cieszą oko i podniebienie. A w połączeniu z domowymi bułkami już w ogóle wymiatają […]

  • Skomentuj