Przepis na chlebek ziołowy do odrywania już od dawna znajdował się na mojej liście „do wypróbowania”. Słyszałam o nim same pozytywne opinie, więc nie byłabym sobą, gdybym ich nie zweryfikowała 😉 Nadszedł maj, a z nim – rozpoczęcie sezonu grillowego. Chlebek ziołowy do odrywania sprawdzi się na tą okazję idealnie. Jest przepyszny, mięciutki i aromatyczny od świeżych ziół i czosnku. Dobrze smakuje zarówno bez dodatków, jak i z dipem jogurtowym, tzatzikami czy jako dodatek do grillowanych potraw. Upieczcie go, a na pewno nie pożałujecie! 🙂
Orkiszowy chlebek ziołowy do odrywania
/na podstawie tego przepisu/
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej jasnej*
1,5 szklanki ciepłej wody
40 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Masło ziołowo-czosnkowe:
120 g masła w temp. pokojowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego oregano
3 łyżki posiekanej bazylii świeżej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
*można także zamienić na mąką pszenną. Ja upiekłam chlebek z mieszanki mąki orkiszowej (400 g) i gryczanej (100 g) – był pyszny 🙂
Masło ziołowo-czosnkowe
Miękkie masło utrzeć z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami. Wymieszać i odłożyć na bok.
Ciasto na chlebek do odrywania
Drożdże wsypać do miseczki, dodać cukier, pół szklanki ciepłej wody, łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, sól, wlać rozczyn, pozostałą część wody i mieszać – początkowo drewnianą łyżką. Dodać oliwę i dalej wyrabiać rękami, przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na prostokąty, posmarować masłem ziołowym i pokroić wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek zwinąć w harmonijkę. Układać jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni,
Wyrośnięty chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika na około 25-30 minut.
Smacznego!
2 komentarze
Delektujemy
15 maja 2019 at 13:48Uwielbiam takie szybkie przekąski! ; )
Natalia
3 lipca 2019 at 17:03Wygląda dobrze i co dla mnie najważniejsze, jest miękki.