Gdybym miała kiedyś własną knajpkę lub bistro, w menu z pewnością znalazłoby się miejsce na gofry w różnych postaciach. Jest bowiem tyle możliwości ich podania, że chyba nigdy mi się one nie znudzą! Gdy tylko mam więcej czasu (zwłaszcza w weekend), wyjmuję gofrownicę i przygotowuję je na śniadanie. Wypróbowałam już wytrawną, szpinakową wersję gofrów, przyszedł więc czas na gofry buraczane z prostą sałatką i pysznym, miodowo-musztardowym dressingiem. Są chrupiące, zdrowe i pięknie wyglądają!
Na podstawie przepisu Violi Urban z książki „Poranne Inspiracje” (zmieniłam rodzaj mąki – w oryginalnej wersji autorka użyła mąki owsianej i gryczanej).
Gofry buraczane z sałatką
Składniki na 2 gofry:
1 ugotowany lub upieczony burak (ok. 120 g)
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki owsianej
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1 łyżeczka oleju
Sałatka:
mix sałat
2 rzodkiewki
kawałek upieczonego buraka
1/4 kulki mozzarelli (można użyć też fety)
Dressing:
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
W malakserze zmiksować 3/4 buraka, jajko, mleko i olej. Dodać mąki, proszek, przyprawy i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite, różowe ciasto. Gofrownicę rozgrzać, wylać porcję ciasta i piec, aż gofry będą chrupiące.
Wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiczku i energicznie potrząsać, aż do uzyskania jednolitej emulsji.
Przygotować sałatkę: mix sałat wymieszać z pokrojonym kawałkiem buraka, rzodkiewką i mozzarellą. Sałatkę ułożyć na upieczonych gofrach i polać dressingiem.
Smacznego!
Brak komentarzy