Miałam nie piec w tym roku babki na święta, ale coś mnie tchnęło 😉 i postanowiłam trochę poeksperymentować. Odkryłam, że w szafce mam jeszcze całe opakowanie mąki jaglanej, zaryzykowałam więc i chwilę potem miksowałam ciasto. Co z tego wyszło? Bardzo smaczna, bezglutenowa babka kisielowa. W wersji o smaku żurawinowym, z jagodami goji i polewą czekoladową. Jest delikatna, miękka i nieco krucha – taki urok bezglutenowych wypieków. Polecam i życzę wszystkim czytelnikom spokojnych i pełnych radości Świąt Wielkanocnych!
Bezglutenowa babka kisielowa
- Składniki:
- 3 jajka
- 100 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie kisielu żurawinowego bez cukru
- garść żurawiny suszonej
- Polewa czekoladowa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- jagody goji/listki melisy do przybrania
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej. Mąki wymieszać, przesiać z proszkiem do pieczenia i proszkiem kisielowym. Stopniowo dodawać do ciasta, cały czas miksując na małych obrotach. Gdy składniki się połączą, dodać żurawinę i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Formę na babkę z kominkiem wysmarować odrobiną masła i wysypać mąką (pomińcie, jeśli tak jak ja używacie silikonowej formy). Przełożyć do niej ciasto, wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostudzenia, a następnie przełożyć na talerz lub paterę.
Przygotować polewę, rozpuszczając w rondelku czekoladę z dodatkiem śmietanki.
Babkę udekorować polewą i jagodami goji (lub inaczej, według gustu).
Smacznego!
1 Komentarz
Kolor
20 kwietnia 2019 at 22:38Na pewno przygotuje taka babkę dla najbliższych bezglutenowych Gości. Żywe kwiaty zawsze wyglądają pięknie jako dekoracja i dodają uroku potrawą ?