Babki/ Bez glutenu/ Ciasta/ Fit święta

Bezglutenowa babka kisielowa

Miałam nie piec w tym roku babki na święta, ale coś mnie tchnęło 😉 i postanowiłam trochę poeksperymentować. Odkryłam, że w szafce mam jeszcze całe opakowanie mąki jaglanej, zaryzykowałam więc i chwilę potem miksowałam ciasto. Co z tego wyszło? Bardzo smaczna, bezglutenowa babka kisielowa. W wersji o smaku żurawinowym, z jagodami goji i polewą czekoladową. Jest delikatna, miękka i nieco krucha – taki urok bezglutenowych wypieków. Polecam i życzę wszystkim czytelnikom spokojnych i pełnych radości Świąt Wielkanocnych!


Bezglutenowa babka kisielowa

  • Składniki:
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kisielu żurawinowego bez cukru
  • garść żurawiny suszonej
  • Polewa czekoladowa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • jagody goji/listki melisy do przybrania

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej. Mąki wymieszać, przesiać z proszkiem do pieczenia i proszkiem kisielowym. Stopniowo dodawać do ciasta, cały czas miksując na małych obrotach. Gdy składniki się połączą, dodać żurawinę i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Formę na babkę z kominkiem wysmarować odrobiną masła i wysypać mąką (pomińcie, jeśli tak jak ja używacie silikonowej formy). Przełożyć do niej ciasto, wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie do ostudzenia, a następnie przełożyć na talerz lub paterę.
Przygotować polewę, rozpuszczając w rondelku czekoladę z dodatkiem śmietanki.
Babkę udekorować polewą i jagodami goji (lub inaczej, według gustu).
Smacznego!

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    Kolor
    20 kwietnia 2019 at 22:38

    Na pewno przygotuje taka babkę dla najbliższych bezglutenowych Gości. Żywe kwiaty zawsze wyglądają pięknie jako dekoracja i dodają uroku potrawą ?

  • Skomentuj