Gofry/ Śniadanie

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym

Kiedy tylko mam więcej czasu o poranku, staram się celebrować śniadania. Niedawny zakup gofrownicy bardzo mi w tym celebrowaniu pomaga 😉 Tym razem postawiłam na wersję wytrawną, przygotowując gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym. Do ich wykonania wykorzystałam mąkę owsianą, przez co są nie tylko zdrowe, ale też naprawdę sycące! Ach, i spójrzcie tylko na te kolory. Od razu robi się jakoś tak bardziej wiosennie… 🙂

Składniki (2 sztuki):

  • 50 g mąki (użyłam owsianej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g mrożonego szpinaku
  • 1 jajko (do ciasta) + 2 jajka (sadzone)
  • 50 ml mleka lub wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • odrobina oleju kokosowego
  • dowolne dodatki: ser feta, warzywa, hummus, sałata – wedle uznania

Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Ostudzić.
Jedno jajko rozdzielić na żółtko i białko. Białko ubić na pianę. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtko, wodę/mleko, oliwę, mąkę i proszek do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną oleju kokosowego. Wlać połowę ciasta i piec przez około 5 minut (lub w zależności od mocy gofrownicy – gofry muszą być chrupiące i zrumienione z wierzchu). W międzyczasie przygotować jajka sadzone i ulubione dodatki (u mnie pokruszona feta i rzodkiewka). Podawać na ciepłych gofrach.
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Gofry buraczane - Planeta Smaku
    28 kwietnia 2019 at 08:51

    […] w weekend), wyjmuję gofrownicę i przygotowuję je na śniadanie. Wypróbowałam już wytrawną, szpinakową wersję gofrów, przyszedł więc czas na gofry buraczane z prostą sałatką i pysznym, miodowo-musztardowym […]

  • Reply
    Gofry ziemniaczane z marchewką - Planeta Smaku
    10 czerwca 2020 at 07:21

    […] też przepisy na inne gofry na słono, na przykład szpinakowe lub gofry z […]

  • Skomentuj