Uwielbiam weekendowe śniadania. Kiedy mam więcej czasu o poranku, lubię zrobić coś bardziej zaskakującego. Ot, mój sposób na walkę z rutyną 🙂
Tym razem wybór padł na bananowe placuszki z ricottą. W nieco jesiennym wydaniu, przełożone powidłami śliwkowymi, z cynamonem i orzechami. Puszyste, z mąką orkiszową, która dodaje placuszkom wartości odżywczych. Z takim śniadaniem jesień mi nie straszna!
Bananowe placuszki z ricottą
Składniki na ok. 12 placuszków:
125 g ricotty
1 banan
2 jajka
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru/ksylitolu lub miodu
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
do przełożenia: ricotta, powidła śliwkowe lub inne, ulubione dodatki
Wykonanie:
Banana zblendować z jajkami i ricottą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i coś do posłodzenia (cukier lub miód), zmiksować na gładką masę. Dodać orzeszki i wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i rozprowadzić pędzelkiem. Łyżką nakładać porcję ciasta i smażyć niewielkie placuszki z dwóch stron.
Przełożyć ulubionymi dodatkami: u mnie powidła śliwkowe i ricotta. Same też smakują super 🙂
Smacznego!
zobacz też: omlet marchewkowy z ricottą
1 Komentarz
lukaszmakeup.pl
16 września 2019 at 08:44Wyglądają smakowicie i bez wątpienia takie są 🙂