- 2 jajka
- 1 średniej wielkości marchewka (ok. 40 g)
- 1 płaska łyżka mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- duża szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/cukru
- ulubione dodatki na wierzch: u mnie twarożek, migdały i gruszka
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki wbić jaja, dodać mąkę kokosowową, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i wybrane słodzidło. Wszystko razem zmiksować przy użyciu blendera ręcznego. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę mleka lub wody.
Tak powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, po czym przewrócić na drugą stronę (ja używam do tego pokrywki – przykrywam omlet, odwracam patelnię do góry dnem, aby wylądował na pokrywce, po czym delikatnie zsuwam go z powrotem na patelnię). Smażyć jeszcze przez chwilę
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
2 komentarze
Aga
31 stycznia 2021 at 10:44Niebo w gębie! Omlet jest przepyszny!!! Na stałe wszedł do mojego menu. Dziękuję za ten przepis ?. Jest rewelacyjny!
Planeta Smaku
1 lutego 2021 at 21:42Super, bardzo się cieszę 🙂