Kotleciki warzywne to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Tym razem postawiłam na warzywa korzeniowe, tworząc kotleciki z selera, marchewki i jarmużu. Są pyszne, a przy tym lekkie i wprost idealne na wiosenny, zdrowy lunch.
Składniki na 6-8 kotlecików:
- 1 seler (waga po obraniu: 250 g)
- 1 marchewka (70 g)
- garść jarmużu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki gryczanej, ryżowej lub orkiszowej
- 1 łyżka czarnuszki
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, słodkiej papryki, kminku
- sól i pieprz do smaku
Selera i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, lekko posolić i odstawić. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Jarmuż umyć, oderwać twarde części, a liście posiekać i dodać do cebuli. Podsmażać, aż cebula się zrumieni, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę a następnie zawartość patelni dodać do marchewki i selera. Wymieszać z pozostałymi składnikami: jajkiem, mąką, pestkami dyni i słonecznika, czarnuszką oraz przyprawami. Z masy formować niewielkie kotleciki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami i sosem (lub zajadać solo).
Smacznego!
2 komentarze
Karolina
18 kwietnia 2021 at 16:35Kilka razy podchodziłam do przepisu ze względu na fakt, iż nie lubię selera. Dzisiaj jednak się skusiłam i nie żałuję! Te kotleciki odczarowały smak selera. Bardzo dobre, lekkie a kompozycja smaków wyśmienita. Dziękuję.
Planeta Smaku
19 kwietnia 2021 at 11:27Dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że kotleciki posmakowały! 🙂