Kotleciki/ Obiad/ Wege

Pieczone kotleciki z selera, marchewki i jarmużu

Kotleciki warzywne to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Tym razem postawiłam na warzywa korzeniowe, tworząc kotleciki z selera, marchewki i jarmużu. Są pyszne, a przy tym lekkie i wprost idealne na wiosenny, zdrowy lunch.

Składniki na 6-8 kotlecików:

  • 1 seler (waga po obraniu: 250 g)
  • 1 marchewka (70 g)
  • garść jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki gryczanej, ryżowej lub orkiszowej
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, słodkiej papryki, kminku
  • sól i pieprz do smaku

Selera i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, lekko posolić i odstawić. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Jarmuż umyć, oderwać twarde części, a liście posiekać i dodać do cebuli. Podsmażać, aż cebula się zrumieni, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę a następnie zawartość patelni dodać do marchewki i selera. Wymieszać z pozostałymi składnikami: jajkiem, mąką, pestkami dyni i słonecznika, czarnuszką oraz przyprawami. Z masy formować niewielkie kotleciki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami i sosem (lub zajadać solo).

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj