Kotleciki/ Obiad

Pieczone kotleciki sojowe

Nic nie poradzę, że tak bardzo lubię różnego rodzaju kotlety. Szczególnie te w wersji wege, chociaż dobrym mielonym też nie pogardzę 😉 Tym razem poeksperymentowałam z soją. I powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Złociste dzięki panierce z kaszy kukurydzianej, delikatne, nie rozpadające się, foremne. Pieczone w piekarniku, chociaż usmażone na patelni też z pewnością zdałyby egzamin. Jedynie czas gotowania soi może być kłopotliwy… Ale jeśli dobrze rozplanujemy przygotowanie takich kotlecików, nie powinien to być problem 🙂 Polecam!

Składniki:
1,5 szkl. ugotowanej soi
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżeczka soli
pieprz, chili, zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
kasza kukurydziana do obtoczenia

Ziarna soi zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Rano odcedzić, dolać świeżej wody i gotować do miękkości przez ok. 2 godziny.
Odmierzyć 1,5 szklanki ugotowanej soi. Przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować na gładką masę.
Cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, aż będzie rumiana. Przełożyć do soi, dodać jajko i żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i przyprawy. Dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w kaszy kukurydzianej, układać na wyłożonej papierem blaszce. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni, w połowie czasu obrócić kotlety na drugą stronę. Podawać z sosem, np. pomidorowym.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj