Ostatnie dni spędziłam bardzo spokojnie, odpoczęłam, nabrałam dystansu do kilku rzeczy. Sylwester z paczką znajomych był raczej wspólnym wypadem do domku za miasto, niż wielką imprezą, po której ciężko się pozbierać – taką formę spędzania czasu lubię. Były wspólne gry, spacery po lesie, ciepło kominka, pyszne drinki – bo na pokładzie nie zabrakło dwóch certyfikowanych barmanów. Brak internetu, sporadyczne używanie komórki i mikroskopijny telewizor, używany tylko w celu słuchania muzyki sprawił, że odwykłam od tych cudów techniki. Trochę ciężko jest mi się teraz przestawić. Trochę trudno jest mi przestawić się na tryb przygotowywania się do sesji i zaliczeń. No nic! Trzeba się wziąć w garść i dobrze wykorzystać ostatnie dni wolnego 😉
Podsumowanie roku 2013? Pod względem blogowania dał mi on mnóstwo możliwości. Poznałam wiele wspaniałych osób, uczestniczyłam w warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, podjęłam ciekawe współprace, spróbowałam pierwszy raz w życiu sushi, eksperymentowałam w kuchni i miałam z tego ogromną frajdę. Kolejny rok Planety Smaku z pewnością będzie równie udany. Wiem to, bo prowadzenie bloga stało się częścią mojego życia 🙂
Po wielu dniach świątecznej i noworocznej zabawy warto na jakiś czas dać odpocząć swojemu żołądkowi. Nie chodzi tu broń Boże o rzucanie się na kolejne magicznie oczyszczające diety – chodzi o rozsądek i umiar. Ja przygotowałam ciasto z otrębami, które okazało się ciekawym zamiennikiem tuczących ciast. Z pewnością nie każdy go polubi – mimo wszystko sporo w nim otrębów, które dominują nad jego strukturą. Jednak z dodatkiem dżemu lub masła orzechowego takie ciasto to świetna i zdrowa przekąska. Dużo błonnika, dobroczynne kakao i niewielka ilość cukru, a co najważniejsze dla niektórych – bez dodatku tłuszczu! Warto spróbować. Może zagości u Was częściej?
źródło: Gotuję, bo lubię
Składniki:
2 szklanki otrębów pszennych, żytnich lub owsianych
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 pełne łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksować całość. Do jajek dolać mleko, dodać miód i otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekkie i puszyste.
Keksówkę o wym.12×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy