Bez kategorii

Pijak

Wciąż nie mogę uwierzyć, że to naprawdę ostatni dzień w roku. A był to rok przepełniony wyjątkowymi, ważnymi wydarzeniami. Przede wszystkim – matura. Skrupulatne przygotowania, stres, w końcu – egzaminy, które okazały się nie takie straszne, jak myślałam. Pomyślne wyniki, przyjęcie na studia i upragnione, 4-miesięczne wakacje. Pierwsze zajęcia na uczelni, pierwsze kolokwia i przestawienie na tryb studencki. W międzyczasie praca w kawiarni, która przyniosła mi wiele satysfakcji. To właśnie stamtąd wyniosłam przepis na Pijaka. To ciasto jest więc poniekąd ukłonem w stronę roku 2013 i powitaniem Nowego, 2014 roku. Oby był równie udany, co mijający! Tego życzę sobie i Wam wszystkim z osobna 🙂
Pijak, jak nazwa wskazuje, to ciasto zdecydowanie nie dla kierowców 😉 Moje przebyło spory kawałek drogi, by zagościć na imprezie sylwestrowej. Puszysty makowo-kokosowy biszkopt, budyniowy krem z dodatkiem alkoholu, herbatniki (również alkoholizowane) i polewa czekoladowa. Bardzo zgrane połączenie 🙂 Polecam, nie tylko na Sylwestra!

Składniki:
Ciasto:
6 białek
3/4 szkl. maku
3/4 szkl. wiórek kokosowych
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Krem:
1 op. budyniu waniliowego
6 żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
600 ml mleka
200 g margaryny lub masła
4 łyżki adwokatu lub wódki

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szkl. mleka

Dodatkowo:
herbatniki, ok. 150 g
wiórki kokosowe do posypania ciasta
wódka do nasączenia herbatników

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania wsypać mak i wiórki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec przez ok.30 min. w 170 stopniach. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić.
Przygotować krem: żółtka, mąkę, budyń i 100ml mleka zmiksować na gładką masę. Pozostałe pół litra mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlewać powoli masę budyniowo-żółtkową, mieszając energicznie. Zagotować, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i całkowicie ostudzić.
Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, dobrze miksując po dodaniu każdej. Na koniec dodać alkohol i zmiksować.
Krem wyłożyć na ostudzony biszkopt makowy. Układać na nim herbatniki maczane wcześniej w wódce. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Lekko ostudzić i polać nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj