Bez kategorii

Drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-cynamonowym

Drożdżowe to mój kulinarny pewniak. Jakkolwiek bym go nie przygotowała, zawsze będzie smakowało. To także mój ulubiony rodzaj ciasta, które nigdy (odpukać) jeszcze mnie nie zawiodło. Uwielbiam długie zagniatanie, odstawianie w ciepłe miejsce i cierpliwe oczekiwanie, aż podwoi swoją objętość. Uwielbiam zapach, jaki unosi się w całym mieszkaniu, kiedy ciasto drożdżowe pięknie rumieni się w piekarniku. Wbrew przestrogom, żeby nie jeść gorącego – zawsze to praktykuje. Takie smakuje najlepiej, kto spróbował, ten wie 😉
Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – zakręconą babkę drożdżową z bardzo aromatycznym marcepanowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem. Nie przesadzę, jeśli powiem, że sama zjadłam prawie połowę. Nie mogłam się oprzeć, to zdecydowanie najlepsza propozycja, zwłaszcza w przedświątecznym okresie. Spróbujecie?

inspiracja: Kuchnia Lidla

Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml mleka
25 g drożdży
3 łyżki cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
szczypta soli
Masa:
200 g marcepanu
100 g zmielonych migdałów (u mnie orzechy włoskie)
50 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
garstka chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady

Ciasto:
Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko delikatnie podgrzać (ma być letnie) i połączyć z drożdżami. Mąkę przesiać do miski., zrobić zagłębienie i wlać do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.

Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiać, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Masa cynamonowo – marcepanowa:
Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrobić dodać cynamon i posiekaną czekoladę.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę, po czym złączyć końce, formując wieniec. Przełożyć do formy na babkę z kominkiem (najlepiej silikonowej). Odstawić na około 20-25 minut, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 30 minut. Wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj