Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie – zakręconą babkę drożdżową z bardzo aromatycznym marcepanowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem. Nie przesadzę, jeśli powiem, że sama zjadłam prawie połowę. Nie mogłam się oprzeć, to zdecydowanie najlepsza propozycja, zwłaszcza w przedświątecznym okresie. Spróbujecie?
inspiracja: Kuchnia Lidla
300 g mąki pszennej
150 ml mleka
25 g drożdży
3 łyżki cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
szczypta soli
200 g marcepanu
100 g zmielonych migdałów (u mnie orzechy włoskie)
50 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
garstka chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
Ciasto:
Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko delikatnie podgrzać (ma być letnie) i połączyć z drożdżami. Mąkę przesiać do miski., zrobić zagłębienie i wlać do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiać, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrobić dodać cynamon i posiekaną czekoladę.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę, po czym złączyć końce, formując wieniec. Przełożyć do formy na babkę z kominkiem (najlepiej silikonowej). Odstawić na około 20-25 minut, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 30 minut. Wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy