Bez kategorii

Kruche ciasto z truskawkowym kremem budyniowym

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Codziennie nowa dostawa tych pysznych owoców sprawia, że muszę szybko realizować swoje pomysły na ich wykorzystanie. W wyszukiwarce po wpisaniu hasła ciasto truskawkowe pojawia się nieskończenie wiele przepisów. Zwykłe ciasto? Jasne, zawsze jest pyszne. Ale czasem przychodzi ochota na mały, kulinarny eksperyment… Dwa kruche placki z bezą, przełożone kremem budyniowym na bazie truskawek. Takiego ciasta jeszcze nie widziałam. Takiego ciasta nie znalazłam do tej pory w wyszukiwarce. Bardzo polecam!


Składniki:
Ciasto:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

Masa budyniowo-truskawkowa:

  • 400 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2/3 szkl. mleka
  • 120 g masła
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu (w wersji dla dzieci pominąć)

Beza:

  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego lub malinowego

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść (można to zrobić na stolnicy lub przy pomocy malaksera). Podzielić na pół, uformować dyski i zawinąć każdy w folię spożywczą. Wstawić do zamrażarki na min. 1 godzinę.

Truskawki umyć, odszypułkować. Zagotować razem z cukrem. Gdy się rozpuści, zmiksować na puree przy użyciu blendera. Ponownie wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. W mleku rozpuścić proszek budyniowy, wlać na gotujący się mus truskawkowy i szybko wymieszać. Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

W czasie, gdy masa się studzi, przygotować dwie prostokątne formy na ciasto. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na nie ciasto wyjęte z zamrażarki. Lekko przyklepać dłonią, wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut.
W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca, podzielić ją na pół i posmarować nią oba podpieczone ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż beza się zrumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce zimnego budyniu truskawkowego i zmiksować na gładki krem. Pod koniec można dodać kieliszek alkoholu.

Złożenie ciasta:
Na jednym kruchym spodzie rozsmarować dżem. Na to wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Smacznego!
PS moja beza trochę oklapła, ale ciasto nie straciło na smaku 🙂

Brak komentarzy

Skomentuj