Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Codziennie nowa dostawa tych pysznych owoców sprawia, że muszę szybko realizować swoje pomysły na ich wykorzystanie. W wyszukiwarce po wpisaniu hasła ciasto truskawkowe pojawia się nieskończenie wiele przepisów. Zwykłe ciasto? Jasne, zawsze jest pyszne. Ale czasem przychodzi ochota na mały, kulinarny eksperyment… Dwa kruche placki z bezą, przełożone kremem budyniowym na bazie truskawek. Takiego ciasta jeszcze nie widziałam. Takiego ciasta nie znalazłam do tej pory w wyszukiwarce. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta soli
Masa budyniowo-truskawkowa:
- 400 g truskawek
- 100 g cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (na 0.5 l mleka)
- 2/3 szkl. mleka
- 120 g masła
- 1 kieliszek wódki lub spirytusu (w wersji dla dzieci pominąć)
Beza:
- 5 białek
- 150 g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1/2 słoika dżemu wiśniowego lub malinowego
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść (można to zrobić na stolnicy lub przy pomocy malaksera). Podzielić na pół, uformować dyski i zawinąć każdy w folię spożywczą. Wstawić do zamrażarki na min. 1 godzinę.
Truskawki umyć, odszypułkować. Zagotować razem z cukrem. Gdy się rozpuści, zmiksować na puree przy użyciu blendera. Ponownie wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. W mleku rozpuścić proszek budyniowy, wlać na gotujący się mus truskawkowy i szybko wymieszać. Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
W czasie, gdy masa się studzi, przygotować dwie prostokątne formy na ciasto. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na nie ciasto wyjęte z zamrażarki. Lekko przyklepać dłonią, wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 10 minut.
W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca, podzielić ją na pół i posmarować nią oba podpieczone ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, aż beza się zrumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce zimnego budyniu truskawkowego i zmiksować na gładki krem. Pod koniec można dodać kieliszek alkoholu.
Złożenie ciasta:
Na jednym kruchym spodzie rozsmarować dżem. Na to wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
PS moja beza trochę oklapła, ale ciasto nie straciło na smaku 🙂
6 komentarzy
ewa
22 kwietnia 2019 at 15:59Prosze podac wielkosc foremki.
Planeta Smaku
22 kwietnia 2019 at 16:0325×35 cm 🙂
Lucy
31 stycznia 2020 at 10:29Wow! Uwielbiam kruche ciasto ale takiego nie próbowałam!, zrobię je bo wygląda obłędne 🙂
Planeta Smaku
2 lutego 2020 at 16:12Zachęcam, jest nietypowe, ale pyszne! 🙂
Zuza
5 maja 2020 at 13:03Jaki budyń? Na 0.5 l mleka czy 3/4l?
Planeta Smaku
5 maja 2020 at 13:54Na 0.5l, pozdrawiam!