Kotleciki/ Obiad/ Wege

Tortille orkiszowe z falafelem

Jak zrobić pyszny wege obiad? Wypróbuj przepis na tortille orkiszowe z falafelem!

To niesamowite, ile satysfakcji potrafi dać taki posiłek wykonany w całości od podstaw. Jeśli kiedykolwiek przyszło Wam do głowy, żeby spróbować zrobić go samodzielnie w domu, teraz jest ku temu najlepsza okazja 🙂 #zostańwdomu i gotuj!

Domowe tortille orkiszowe są bardzo proste do wykonania, choć wydawać mogłoby się zupełnie inaczej. To samo z falaflami – te wegańskie kotleciki z ciecierzycy nie powinny sprawić trudności, jeśli tylko będziemy pamiętać o kilku zasadach. I przede wszystkim, nie zapomnimy namoczyć na noc ciecierzycy 😉

Moim wegańskim guru jest niezastąpiona Jadłonomia, i tu u niej podpatrzyłam przepis na falafel. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie – tym razem wykorzystałam nieco inne przyprawy. Całość zapakowałam z innymi warzywami w chrupiący, orkiszowy wrap.

Wyszedł pyszny, sycący wege obiad! Polecam spróbować 🙂

Tortille orkiszowe z falafelem

Falafel:

Składniki na około 15 kotlecików:

  • 200 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • po ½ łyżeczki: papryki słodkiej, wędzonej i ostrej
  • duża szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy. Dodać czosnek, smażyć razem jeszcze chwilę.

Na osobnej, suchej patelni uprażyć nasiona kolendry i ziela angielskiego. Dodać pozostałe przyprawy (oprócz soli) i podgrzać przez kilkanaście sekund, a następnie zmielić w młynku. Powstanie bardzo aromatyczna mieszanka, którą dodać do podsmażonej marchewki z cebulą i czosnkiem.

Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, marchewką i czosnkiem. Do zmielonej masy dać natki, sodę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.

W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej (warstwa powinna mieć 2 – 3 cm). Nabierać po łyżce masy i formować małe, lekko spłaszczone kulki, dokładnie je ściskając (to ważne, aby się nie rozpadły).

Uformowane falafle od razu wrzucać na gorący olej na patelni i smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu.

Tortille orkiszowe

Składniki na ok. 6 placków:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być też pszenna)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia, dodać olej i wodę. Wymieszać składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Ciasto podzielić na 6 równych kuleczek. Na stolnicy rozwałkować każdą kuleczkę na bardzo cienkie koło o średnicy ok. 24 cm.
Placki piec na dużej, rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu!) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony.

Przed podaniem podgrzać placek tortilli przez kilkanaście sekund na patelni. Posmarować sosem czosnkowym (jogurt naturalny wymieszany z 1 łyżeczką majonezu, sól i czosnek), ułożyć ulubione warzywa i kilka falafli. Zawinąć i podawać.

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    Magda
    15 kwietnia 2020 at 09:43

    co tu dużo pisać .. uwielbiam! 🙂

  • Skomentuj