Rolada z indyka w cieście filo to oryginalny pomysł na przyrządzenie mięsa. Sprawdzi się jako propozycja na ciekawy, nieco bardziej wyszukany obiad, jak i przystawkę „na zimno”, która z powodzeniem może być serwowana na różnych imprezach. Ciasto filo jest jeszcze delikatniejsze niż ciasto francuskie, a po upieczeniu tworzy fajną, chrupiącą skorupkę. Warto wypróbować 🙂
Rolada z indyka w cieście filo
Składniki:
1 duża pierś z indyka – moja o wadze ok. 700g
400 g mrożonego szpinaku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów (ok 10 szt.)
200 g pieczarek + 1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
4 ząbki czosnku
1 opakowanie ciasta filo
50 g masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pierś z indyka rozciąć wzdłuż, rozłożyć tak, by powstał jeden duży płat mięsa. Rozbić tłuczkiem dość cienko (ok. 1,5 cm grubości). Polać łyżką oliwy, posypać solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Wmasować przyprawy w mięso i odstawić na około pół godziny.
Szpinak wrzucić na patelnię, rozmrozić. Dodać czosnek, sól, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Odparować wodę i ostudzić.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyżce masła.
Indyka rozłożyć na płat przypominający prostokąt. Nałożyć na niego szpinak, pieczarki i pokrojone drobno suszone pomidory. Zwinąć w ciasną roladę (można dodatkowo związać mięso sznurkiem, aby rolada się nie rozpadła).
Roladę przełożyć na dużą patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju, podsmażyć lekko z każdej strony (przez około minutę). Ostudzić.
W rondelku roztopić masło. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłożyć arkusz ciasta filo. Używając pędzelka, posmarować je roztopionym masłem. Postąpić tak samo, jeszcze z trzema arkuszami. Na środku ułożyć ostudzoną roladę, dokładnie owinąć ją ciastem. Posmarować je masłem, owinąć kolejnym arkuszem i powtórzyć czynność. Gotową roladę posmarować jeszcze raz masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni), piec przez około 50 minut, do zezłocenia się ciasta (gdyby zaczęło rumienić się zbyt szybko, nakryć je płatem folii aluminiowej i dopiec). Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić przed krojeniem.
Smacznego!
Brak komentarzy