Jak zrobić pierś z kurczaka z piekarnika? Mój sposób na soczyste mięso jest prosty – wystarczy wcześniej ją zamarynować, a następnie upiec w piekarniku. Drób wymaga delikatnej obróbki. Wymyśliłam wersję, dzięki której mięso jest złociste i idealnie miękkie. Tak przygotowany kurczak idealnie sprawdzi się np. w letnich, lekkich sałatkach. Polecam!
Składniki:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki masła orzechowego – najlepiej naturalnego, bez soli i cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
szczypta kurkumy
1 pierś z kurczaka
Musztardę, sok z cytryny, masło orzechowe i olej rozetrzeć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać.
Kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm i włożyć do marynaty. Przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aby mięso nabrało odpowiedniego smaku i kruchości.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę lub brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Kurczaka wyjąć z lodówki i umieścić na blaszce. Wstawić do piekarnika na około 20 minut, przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Smacznego!
Brak komentarzy