Trzeba wykorzystać sezon do granic możliwości, dlatego nie może zabraknąć na blogu przepisu na ciasto z truskawkami. Tym razem upiekłam biszkopt kakaowy z przepyszną, delikatną warstwą truskawkowo-śmietankową i galaretką z musu truskawkowego. Wyszło rewelacyjnie! Takie ciasto można też przygotować w tortownicy, jako czekoladowy torcik z truskawkami.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- Masa truskawkowa:
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 300 ml śmietany 30%
- Do nasączenia:
- 100 ml wody
- 2 łyżki alkoholu (można pominąć i zastąpić np. mocną herbatą lub sokiem pomarańczowym)
- Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji (ok. 150 g)
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier, aż piana będzie lśniąca i gładka. Dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao, delikatnie wmieszać do ciasta. Całość wylać do prostokątnej formy o wym. 25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w 170 stopniach. Całkowicie wystudzić.
W 3/4 szklanki wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Truskawki zmiksować z cukrem na mus, dodać do nich galaretkę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Z tężejącej galaretki odlać 1 szklankę. Do pozostałej części dodawać partiami ubitą śmietanę, delikatnie mieszając łopatką, aż powstanie truskawkowy, lekki mus.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Nasączyć połową ponczu i przykryć połówkami truskawek. Na wierzch nałożyć 2/3 masy śmietankowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i nałożyć pozostałą masę. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Udekorować połówkami truskawek.
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na więcej).
Smacznego!
Brak komentarzy