Dla wszystkich tych, którzy lubią słodycze, a jednocześnie dbają o zdrowe odżywianie. Owsiana szarlotka to pyszna (i lżejsza) alternatywa tradycyjnej wersji ciasta. Polecam, ja polubiłam ją od pierwszego (i drugiego, i trzeciego…) kawałka!
Przepis cytuję za autorką bloga Wypieki z pasją
Składniki:
Spód:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
115g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka wody
Na wypełnienie:
1,5l prażonych jabłek z cynamonem
Na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
80g masła
1/4 szklanki brązowego cukru
Przygotować ciasto. Płatki zmiksować do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło,ekstrakt i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Ciastem wyłożyć tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).
W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (uwaga, płatki łatwo się przypalają, więc należy je kontrolować w trakcie pieczenia). Przed podaniem dobrze wystudzić.
Brak komentarzy