Ciasta/ Drożdżowe

Strucla drożdżowa z powidłami i kruszonką

Drożdżowe wypieki mają w sobie coś magicznego. Ilekroć sięgam po świeżą kostkę drożdży, czuję odprężenie i spokój. Nie zdarzyło mi się chyba jeszcze, bym podchodziła do tego rodzaju ciasta z nerwami. A nawet jeśli kiedyś tak było, to od razu uspokajałam się, wyrabiając ciasto. To chyba jest właśnie cały sekret udanego drożdżowego. SPOKÓJ. Słowo klucz. Bo tutaj nie można się śpieszyć, nie można iść na skróty. Prawdziwy slow food. A drożdżowa strucla z domowymi powidłami i kruszonką ukoi wszystkie Wasze problemy.

Na podstawie przepisu Doroty z Moich Wypieków, z moimi zmianami.

Składniki (na dwie strucle):


Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu (można pominąć)
  • 1 słoiczek powideł (300 g), 
  • mleko do posmarowania
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 20 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki wyrobić między palcami do momentu powstania kruszonki.

Drożdże rozpuścić w 50 ml letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawić na 10 minut. Pozostałe mleko lekko podgrzać i roztrzepać z żółtkami.
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać cukier, cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i mleko z żółtkami, Zagniatając, dodawać stopniowo roztopione masło oraz opcjonalnie alkohol. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć w roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach 28×35 cm w odległości od siebie. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.

Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą’ się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. W połowie pieczenia można przykryć ciasto kawałkiem pergaminu. Upieczone oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj