Gdyby ktoś powiedział mi, że zjadł całą blaszkę brownies, pomyślałabym, że chyba był na niezłym cukrowo-czekoladowym głodzie. No chyba, że mówimy o innym brownies. Bez cukru, masła i mąki. Tak się da? Czy to w ogóle możliwe? Owszem. Jeśli użyjemy fasoli, daktyli i orzechów, to jest to bardzo możliwe.
Fasolowo-daktylowe brownies to na pewno nie to samo, co tradycyjna wersja tego obłędnie czekoladowego ciasta, ale nie o zamiennik mi chodziło. Lubię eksperymenty, więc nie wahałam się, miksując fasolę z kakaem. Jesteś na diecie? Świetnie, możesz śmiało sięgnąć po kawałek. Nie jesteś? Śmiało, możesz zjeść całą blaszkę 😉 Wilgotne, bardzo czekoladowe, pyszne! Kto się skusi?
Składniki:
- 1/2 szklanki daktyli (ok. 70 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki musu jabłkowego (używam domowych powideł z jabłek)
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
Fasolę odcedzić i opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do wysokiego naczynia. Orzechy grubo posiekać i wrzucić do fasoli. Używając blendera, zmiksować całość na gładką masę. Dodać daktyle odsączone z wody, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, mus jabłkowy i jajka, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości ok. 20 cm. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach.
1 Komentarz
Piernik fasolowy (bez cukru) - Planeta Smaku
16 grudnia 2019 at 19:41[…] Tym razem upiekłam piernik fasolowy bez dodatku cukru. Jak wyszło? Jeśli próbowaliście kiedyś brownie z fasoli to pewnie wiecie, że jest pyszne! Właściwie wystarczy podrasować podstawowy przepis o korzenne […]