Bez cukru/ Bez glutenu/ Zdrowe s┼éodko┼Ťci/ Zdrowe wypieki

Kokosowe babeczki brownie (bez glutenu i bez cukru)

Uwaga, oto prawdziwa czekoladowa pokusa ­čÖé Kokosowe babeczki brownie s─ů przepyszne! Mi─Öciutkie, delikatne, po prostu rozp┼éywaj─ů si─Ö w ustach. Niezwykle czekoladowe, z delikatnym, ale nie dominuj─ůcym aromatem kokosa. Do ich wykonania u┼╝y┼éam domowej m─ůki i mleka kokosowego, kt├│re bardzo ┼éatwo przygotujecie w┼éasnor─Öcznie. Bez glutenu, bez nabia┼éu i bez dodatku cukru. Czy mo┼╝na chcie─ç wi─Öcej? 

Składniki na 9 szt.:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 du┼╝e jajko
  • 1/2 szklanki m─ůki kokosowej
  • 1 ┼éy┼╝ka m─ůki ziemniaczanej
  • 1 ┼éy┼╝ka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3 ┼éy┼╝ki syropu kokosowego lub miodu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/4 ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mleko kokosowe wla─ç do garnka i podgrza─ç. Do gor─ůcego wsypa─ç po┼éaman─ů czekolad─Ö i rozpu┼Ťci─ç, mieszaj─ůc. Zestawi─ç z ognia, doda─ç olej kokosowy i syrop kokosowy lub mi├│d. Wymiesza─ç do rozpuszczenia, lekko ostudzi─ç.
W misce wymiesza─ç m─ůk─Ö kokosow─ů oraz ziemniaczan─ů, proszek do pieczenia, sod─Ö i s├│l.
Bia┼éko oddzieli─ç od ┼╝├│┼étka, ubi─ç na sztywn─ů pian─Ö. ┼╗├│┼étko doda─ç do ostudzonej masy czekoladowej i zmiksowa─ç. Doda─ç suche sk┼éadniki i zmiksowa─ç do po┼é─ůczenia. Do masy doda─ç pian─Ö z bia┼éek i wymiesza─ç delikatnie za pomoc─ů ┼éopatki.
Form─Ö do muffinek wy┼éo┼╝y─ç papierowymi papilotkami. Nak┼éada─ç do ka┼╝dej mas─Ö do 3/4 wysoko┼Ťci. Babeczki piec oko┼éo 25 minut w 180 stopniach. Mo┼╝na posypa─ç wi├│rkami kokosowymi.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj