Bez cukru/ Fit święta/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Piernik fasolowy (bez cukru)

Mamy już w rodzinie taką niepisaną tradycję, że na święta przygotowujemy zarówno tradycyjne potrawy, jak i coś zupełnie nowego. Często eksperymentuję w temacie świątecznych ciast, wymyślając coś zdrowszego, z mniejszą ilością kalorii, (żeby móc zbilansować je dodatkowym pierożkiem ;)). Tym razem upiekłam piernik fasolowy bez dodatku cukru. Jak wyszło? Jeśli próbowaliście kiedyś brownie z fasoli to pewnie wiecie, że jest pyszne! Właściwie wystarczy podrasować podstawowy przepis o korzenne przyprawy, dodać polewę, posypać pistacjami i granatem, żeby uczynić to ciasto pełnoprawnym świątecznym wypiekiem. Jak dla mnie – naprawdę warto! A jeśli jesteście jednak fanami tradycji, zróbcie chociaż małą porcję, w ramach eksperymentu 🙂

Piernik fasolowy (bez cukru)

Składniki na małą blaszkę (16x16cm)

1 puszka czerwonej fasoli
1 jajko
1 duży, dojrzały banan
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki erytrolu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka oleju
szczypta soli

Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
pestki granatu i pistacje – do posypania

Wykonanie:

Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy na sicie. Odsączoną fasolę wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy bardzo dokładnie na gładką masę.

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Całkowicie studzimy.

Przygotowujemy polewę, roztapiając w garnuszku czekoladę z dodatkiem mleka. Ostudzony piernik fasolowy polewamy polewą i dekorujemy pokruszonymi pistacjami oraz pestkami granatu.

Gotowy piernik fasolowy najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem, by polewa zastygła.

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Anna
    20 grudnia 2019 at 21:58

    Wyglada swietnie . Jak duza forma powinna byc na taka Ilosc ciasta .?

  • Reply
    Planeta Smaku
    21 grudnia 2019 at 10:16

    Tak jak napisałam wyżej, użyłam małej blaszki kwadratowej o boku 16cm 🙂 pozdrawiam!

  • Reply
    Beata
    7 lutego 2020 at 12:03

    Woow! Rewelacyjny przepis! Ciasto wygląda cudownie, a w smaku pewnie jest jeszcze lepsze! Ja uwielbiam słodycze, ale od jakiegoś czasu staram się zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe, więc ten przepis będzie idealny jako alternatywa słodkiej przekąski. Ostatnim moim odkryciem były kulki mocy z nasionami chia, które też są obłędne, więc jeśli jeszcze nie próbowałaś, to jak najbardziej polecam! Świetnie, że dzielisz się takimi oryginalnymi pomysłami. Będę wpadać częściej. Pozdrawiam!

    • Reply
      Planeta Smaku
      7 lutego 2020 at 23:29

      Bardzo mi miło! 🙂

  • Reply
    Ewika
    25 marca 2020 at 10:09

    Hej, jak myślisz czy można pominąć jajko w przepisie?

    • Reply
      Planeta Smaku
      25 marca 2020 at 18:24

      Można, dałabym jednak pół banana więcej, żeby nie stracić na konsystencji 🙂

  • Reply
    Magda
    18 grudnia 2020 at 14:11

    Zrobiłam już dwa razy 🙂 Dodatkowo przełożyłam powidłami. Jest bardzo smaczny, najlepszy po połowie dnia leżakowania 🙂

  • Skomentuj