Bez cukru/ Fit święta/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Piernik fasolowy (bez cukru)

Mamy już w rodzinie taką niepisaną tradycję, że na święta przygotowujemy zarówno tradycyjne potrawy, jak i coś zupełnie nowego. Często eksperymentuję w temacie świątecznych ciast, wymyślając coś zdrowszego, z mniejszą ilością kalorii, (żeby móc zbilansować je dodatkowym pierożkiem ;)). Tym razem upiekłam piernik fasolowy bez dodatku cukru. Jak wyszło? Jeśli próbowaliście kiedyś brownie z fasoli to pewnie wiecie, że jest pyszne! Właściwie wystarczy podrasować podstawowy przepis o korzenne przyprawy, dodać polewę, posypać pistacjami i granatem, żeby uczynić to ciasto pełnoprawnym świątecznym wypiekiem. Jak dla mnie – naprawdę warto! A jeśli jesteście jednak fanami tradycji, zróbcie chociaż małą porcję, w ramach eksperymentu 🙂

Piernik fasolowy (bez cukru)

Składniki na małą blaszkę (16x16cm)

1 puszka czerwonej fasoli
1 jajko
1 duży, dojrzały banan
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki erytrolu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka oleju
szczypta soli

Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
pestki granatu i pistacje – do posypania

Wykonanie:

Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy na sicie. Odsączoną fasolę wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy bardzo dokładnie na gładką masę.

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Całkowicie studzimy.

Przygotowujemy polewę, roztapiając w garnuszku czekoladę z dodatkiem mleka. Ostudzony piernik fasolowy polewamy polewą i dekorujemy pokruszonymi pistacjami oraz pestkami granatu.

Gotowy piernik fasolowy najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem, by polewa zastygła.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna
    20 grudnia 2019 at 21:58

    Wyglada swietnie . Jak duza forma powinna byc na taka Ilosc ciasta .?

  • Reply
    Planeta Smaku
    21 grudnia 2019 at 10:16

    Tak jak napisałam wyżej, użyłam małej blaszki kwadratowej o boku 16cm 🙂 pozdrawiam!

  • Skomentuj