Bez cukru/ Bez glutenu/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Babeczki brownie z fasoli z masłem orzechowym

Babeczki brownie z fasoli z masłem orzechowym to moje odkrycie. Dla niektórych brownie bez masła, cukru i czekolady to jakaś profanacja. Oczywiście, też jestem miłośniczką prawdziwego, superczekoladowego, mokrego brownie, ale od kiedy wypróbowałam przepis na brownie z fasoli, jestem w stanie przyznać, że ta wersja jest równie smaczna! A już na pewno jest na tyle zdrowa, że zjedzenie takich babeczek nawet kilka razy w tygodniu nie zawali naszej diety ani racjonalnego odżywiania się 😉 Gorąco zachęcam do spróbowania. To świetny pomysł na przekąskę o małej zawartości węglowodanów. Zapewniam, że fasola jest niewyczuwalna! Pamiętajcie tylko, by dokładnie ją zblendować:)


 


Składniki na 6 babeczek:
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka fasoli odsączonej z zalewy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  masło orzechowe do nadziania
Fasolę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy na sicie. Odsączoną fasolę wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy bardzo dokładnie na gładką masę. Tak przygotowaną masą napełniamy w połowie silikonowe foremki do muffinek. Do każdej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego i przykrywamy łyżką masy fasolowej. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Studzimy przed podaniem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj