Babeczki brownie z fasoli z masłem orzechowym to moje odkrycie. Dla niektórych brownie bez masła, cukru i czekolady to jakaś profanacja. Oczywiście, też jestem miłośniczką prawdziwego, superczekoladowego, mokrego brownie, ale od kiedy wypróbowałam przepis na brownie z fasoli, jestem w stanie przyznać, że ta wersja jest równie smaczna! A już na pewno jest na tyle zdrowa, że zjedzenie takich babeczek nawet kilka razy w tygodniu nie zawali naszej diety ani racjonalnego odżywiania się 😉 Gorąco zachęcam do spróbowania. To świetny pomysł na przekąskę o małej zawartości węglowodanów. Zapewniam, że fasola jest niewyczuwalna! Pamiętajcie tylko, by dokładnie ją zblendować:)
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka fasoli odsączonej z zalewy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło orzechowe do nadziania
4 komentarze
Piernik fasolowy (bez cukru) - Planeta Smaku
21 grudnia 2019 at 10:51[…] brownie z fasoli to pewnie wiecie, że jest pyszne! Właściwie wystarczy podrasować podstawowy przepis o korzenne przyprawy, dodać polewę, posypać pistacjami i granatem, żeby uczynić to ciasto […]
Lukasz
22 października 2021 at 21:33Witam mam pytanie czy te masło orzechowe 2 łyżki to się blenduje a osobno jeszcze po łyżeczce do środka babeczki ?
Planeta Smaku
24 października 2021 at 14:19Tak, dokładnie 🙂
Czekoladowe ciastka z fasoli - Planeta Smaku
13 maja 2023 at 21:54[…] słodyczy. O czym mowa? O ciastkach czekoladowych z fasoli! Po wcześniejszych doświadczeniach z babeczkami, wiedziałam, że muszę je upiec. Nie zawiodłam się, są naprawdę dobre! Uprzedzając pytania […]