Kolejny przepis na zdrowe gofry, które przygotowałam na leniwe, urodzinowe śniadanie 🙂 Chrupiące, owsiano-jaglane, z dodatkiem kakao. Podane z białym serkiem, granatem i bananem. Ach, takie śniadania mogłabym jeść codziennie 🙂
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 3/4 szklanki mąki owsianej (lub płatków zmielonych na mąkę)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
Mleko lekko podgrzać wraz z cukrem lub ksylitolem. Zmiksować z jajkiem, płatkami, mąką, kakao, proszkiem do pieczenia. Odstawić na około 10 minut.
Gofrownicę dobrze rozgrzać, pędzelkiem rozprowadzić olej kokosowy. Wylewać porcjami ciasto i piec według wskazań gofrownicy (u mnie około 5 minut).
Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie biały serek, banan i pestki granatu,
Smacznego!
Brak komentarzy