Kasze/ Śniadanie

Czekoladowo-pomarańczowa jaglanka

Śniadanie w świątecznych smakach, które jest pyszne i na długo pozostawia uczucie sytości. Właśnie za to lubię kaszę jaglaną! Jeśli jeszcze nie jesteście do niej przekonani, to jak najszybciej powinniście. Jest bardzo zdrowa i pyszna – zwłaszcza z takimi dodatkami 🙂

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Kaszę jaglaną podprażyć w suchym rondelku. Przełożyć na sito, przelać gorącą wodą i wrzucić ponownie do rondelka. Zalać zimną wodą (ok. 3/4 szklanki), przykryć i gotować, aż wchłonie większość wody. Wtedy dodać cukier lub miód, sok i skórkę startą z pomarańczy oraz kakao. Wymieszać dobrze, gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.
Do pucharka wlać jogurt naturalny, przełożyć jaglankę i udekorować skórką pomarańczową. Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj