Miękkie, aromatyczne, bardzo proste do zrobienia muffinki. Z dużą ilością jabłek, który występuje tu w formie musu i jako pokrojone kawałki. Nie można się im oprzeć!
Inspirowane przepisem zwyciężczyni MasterChef, Dominiki.
Składniki na 12 szt.:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 goździki
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 2 jajka
- 1/2 jabłka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, utłuczonymi w moździerzu goździkami i zielem angielskim, solą, pieprzem, imbirem i cukrem. W osobnym naczyniu połączyć olej, mus jabłkowy i jajka. Wymieszać zawartość obu naczyń. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko. Ciastem wypełniać foremki na muffinki. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy