Muffinki

Szarlotkowe muffinki z musem jabłkowym

Miękkie, aromatyczne, bardzo proste do zrobienia muffinki. Z dużą ilością jabłek, który występuje tu w formie musu i jako pokrojone kawałki. Nie można się im oprzeć!

Inspirowane przepisem zwyciężczyni MasterChef, Dominiki.

Składniki na 12 szt.:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 goździki
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 2 jajka
  • 1/2 jabłka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, utłuczonymi w moździerzu goździkami i zielem angielskim, solą, pieprzem, imbirem i cukrem. W osobnym naczyniu połączyć olej, mus jabłkowy i jajka. Wymieszać zawartość obu naczyń. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko. Ciastem wypełniać foremki na muffinki. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj