Słodki banan, pobudzająca kawa i kwaskowaty dżem porzeczkowy – to bardzo udane połączenie smaków. Musicie mi uwierzyć, albo.. sami upiec te muffinki! Są bardzo smaczne, moja porcja zniknęła w jedno popołudnie. Bierzcie przepis i ruszajcie do kuchni!
Składniki:
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżeczki pasty kawowej*
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków owsianych
- 100 g cukru
- ponadto: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
*pastę kawową nabyłam w sklepie z półproduktami cukierniczymi. Można zastąpić ją 3 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżką miodu.
Banana rozgnieść na papkę, wymieszać z jajkami, jogurtem i olejem oraz pastą kawową. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, płatki owsiane i cukier. Do suchych składników wlać mokre, krótko wymieszać do połączenia składników. Przygotować formę do muffinek lub silikonowe foremki. Do każdej nakładać po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy