Muffinki

Bananowe muffiny kawowe z dżemem

Słodki banan, pobudzająca kawa i kwaskowaty dżem porzeczkowy – to bardzo udane połączenie smaków. Musicie mi uwierzyć, albo.. sami upiec te muffinki! Są bardzo smaczne, moja porcja zniknęła w jedno popołudnie. Bierzcie przepis i ruszajcie do kuchni!

Składniki:

  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 5 łyżek oleju 
  • 3 łyżeczki pasty kawowej*
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100 g cukru
  • ponadto: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
*pastę kawową nabyłam w sklepie z półproduktami cukierniczymi. Można zastąpić ją 3 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1 łyżką miodu.
Banana rozgnieść na papkę, wymieszać z jajkami, jogurtem i olejem oraz pastą kawową. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, płatki owsiane i cukier. Do suchych składników wlać mokre, krótko wymieszać do połączenia składników. Przygotować formę do muffinek lub silikonowe foremki. Do każdej nakładać po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce dżemu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj