Muffiny raczej kojarzą się z deserową propozycją. Ale przecież można też upiec takie, które świetnie sprawdzą się w roli wytrawnej przekąski. Na lunch czy lekką kolację taka muffinka będzie jak znalazł! A może zapakujecie kilka sztuk do koszyka piknikowego i zjecie przyjemny posiłek na świeżym powietrzu?
Składniki na 6 sztuk:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka lub maślanki
- 50 g sera żółtego, startego na tarce
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
- dowolne warzywa: u mnie pomidorki koktajlowe, ugotowany brokuł i kalafior
Jajka zmiksować z mlekiem. Dodać ser, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek na muffinki. Do każdej foremki włożyć kawałki warzyw. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Brak komentarzy