Inne przekąski/ Muffinki/ Przekąski

Muffiny jajeczne z serem i warzywami

Muffiny raczej kojarzą się z deserową propozycją. Ale przecież można też upiec takie, które świetnie sprawdzą się w roli wytrawnej przekąski. Na lunch czy lekką kolację taka muffinka będzie jak znalazł! A może zapakujecie kilka sztuk do koszyka piknikowego i zjecie przyjemny posiłek na świeżym powietrzu?

Składniki na 6 sztuk:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka lub maślanki
  • 50 g sera żółtego, startego na tarce
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • dowolne warzywa: u mnie pomidorki koktajlowe, ugotowany brokuł i kalafior
Jajka zmiksować z mlekiem. Dodać ser, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek na muffinki. Do każdej foremki włożyć kawałki warzyw. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj