Paszteciki z ciasta francuskiego w zabawnym kształcie to świetny sposób na efektowne podanie ryby. Taki pomysł z pewnością spodoba się dzieciom, które chętniej sięgną po chrupiące rybki skrywające farsz z makreli. Ale dorosłym też posmakuje, możecie być pewni 🙂 Polecam szczególnie jako dodatek do barszczu lub przekąskę. W przepisie wykorzystałam pastę z makreli i suszonych pomidorów, która już pojawiła się na blogu.
Składniki na ok. 6 rybek:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 porcji pasty z makreli
- 1 żółtko
- 6 ziarenek pieprzu (jako oko rybki)
Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować i podzielić na 12 prostokątów. Na środku 6 prostokątów ułożyć łyżkę pasty z makreli, zostawiając boki wolne (1). Posmarować je roztrzepanym żółtkiem, przykryć wolnym kawałkiem ciasta i dobrze zlepić. Za pomocą ostrego noża wyciąć kształt rybki (2), zrobić nacięcia imitujące łuski i uśmiech. W miejscu oka włożyć ziarno pieprzu. Rybki przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową lub papierem, posmarować żółtkiem (3). Piec przez około 20-25 minut w temp. 190 stopni. Podawać na sałacie lub jako dodatek do barszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy