W tym roku, zamiast przygotowywanego zwykle wege pasztetu, na moim Bożonarodzeniowym stole zagościła warzywna pieczeń świąteczna. Kiedy tylko zobaczyłam przepis u erVegan, pomyślałam, że muszę spróbować! Nie zależało mi jednak na wegańskiej odsłonie pieczeni, dlatego zmodyfikowałam ją do swoich potrzeb, dodając jajka i parmezan. W takiej odsłonie, warzywna pieczeń świąteczna wszystkim bardzo smakowała.
Mam wrażenie, że wszystko, co zapieczone w cieście francuskim, dodaje potrawom wykwintności i finezji 🙂 Tak też było tym razem. To prawdziwa uczta! Nam najbardziej smakowała na ciepło z dodatkiem lekkiej sałatki. Sos pieczeniowy także tu bardzo pasuje. Polecam – zarówno na święta, jak i po prostu na bardziej uroczysty obiad 🙂
Warzywna pieczeń świąteczna
inspiracja: erVegan – zajrzyjcie tam koniecznie, jeśli szukacie wegańskiej wersji
Składniki na 1 pieczeń:
2 szklanki marchewki startej ma małych oczkach (u mnie 4 marchewki o łącznej wadze 180g)
2 białe cebule
3 łodygi selera naciowego
3 łyżki oleju
1 ziele angielskie, 3 goździki
400 g pieczarek
2 jajka
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki, odsączonej z zalewy)
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki orzechów włoskich
po pół łyżeczki: papryki słodkiej, papryki wędzonej i papryki ostrej
sól – do smaku
1 arkusz ciasta francuskiego + 1 jajko do posmarowania pieczeni
Wykonanie:
W większym garnku rozgrzać olej i podsmażyć w nim przez chwilę goździki i ziele angielskie. Na aromatycznym oleju podsmażyć kolejno: posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pieczarki.
Gdy cebula i pieczarki podsmażą się, dodać startą marchewkę i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Wymieszać, dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
Ciecierzycę zmiksować blenderem ręcznym na pastę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praske (pasta nie musi być bardzo gładka) i dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać i lekko przestudzić, po czym dodać jajka, parmezan, musztardę, sos sojowy i przyprawy. Orzechy podprażyć na suchej patelni, po czym wmieszać do masy. Dobrze wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć arkusz ciasta francuskiego. Po środku ułożyć farsz, formując podłużny kawałek, który następnie owinąć bokami ciasta (ja odcięłam podłużny pasek z każdej strony i skręciłam go w spiralny wałek, którym ukryłam miejsce łączenia ciasta na wierzchu. Można też wyciąć z ciasta dowolne kształty, np. gwiazdki czy liście).
Pieczeń posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 40-50 minut, aż do zrumienienia ciasta.
Smacznego!
1 Komentarz
Delektujemy
16 lutego 2022 at 22:26Przepis, z którego po prostu trzeba skorzystać:) Jeszcze wprawdzie nie zdążyłam tego zrobić, ale patrząc na składniki jestem więcej niż pewna, że taka pieczeń warzywna się u mnie sprawdzi:D