Jeśli coś jest genialne, uważam, że trzeba o tym mówić głośno. Dlatego też przedstawiam rewelacyjny przepis na ciasto dyniowe z żurawiną i kremem chałwowym. Dla mnie ciasta takie jak dyniowe i marchewkowe smakują najlepiej właśnie w sezonie jesienno-zimowym. Otulają swoim korzennym aromatem, pasują do herbaty i kawy z przyprawami. Koniecznie trzeba je upiec!
Ciasto dyniowe z żurawiną zobaczyłam jakiś czas temu na blogu rozkoszny.pl i uznałam, że to musi być niebo. Kwaśne owoce i słodycz, jaką daje dynia hokkaido to połączenie idealne. Od siebie dorzuciłam trochę orzechów i czekolady, a całość przykryłam kołderką z kremu chałwowego. Ależ to jest pyszne!
źródło: rozkoszny.pl, z moimi modyfikacjami
Ciasto dyniowe z żurawiną
Składniki:
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 szklanka (250 g) gęstego puree dyniowego z dyni hokkaido
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonych goździków
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
3 jajka
2/3 szklanki (160 g) cukru
100 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
garść orzechów włoskich
kilka kostek ulubionej czekolady
Krem chałwowy:
150 g twarogu półtłustego
100 g skyra waniliowego
3 łyżki miodu
1 łyżka tahini
Dodatkowo u mnie: garść orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie
Aby przygotować puree dyniowe, dynię hokkaido dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry. Piec przez około 30 minut w temp. 180 st., obrać ze skórki i zblendować na gładkie puree.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Keksówkę 8.5 x 22.5 cm lub tortownicę 23 cm wysmarować masłem i obsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Puree dyniowe wraz z wszystkimi przyprawami i olejem przełożyć do garnka. Zagotować, intensywnie mieszając, aż masa nabierze intensywnego zapachu i gładkiej, jednolitej konsystencji i gotować przez kilka minut. Odstawić do ostudzenia.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zagotowane i ostudzone puree dyniowe, zmiksować krótko. Wmieszaj przygotowaną mąkę, tylko do połączenia. Wsypać żurawinę, orzechy i posiekaną czekoladę, po raz ostatni wymieszać. Masa wyjdzie dość gęsta. Przełożyć ją do keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 1 godzinę, aż ciasto się zarumieni, a patyczek wbity w środek po wyjęciu pozostanie czysty. Ostudzić ciasto w foremce, po czym udekorować kremem chałwowym i orzechami (lub po prostu obsypać cukrem pudrem).
Aby przygotować krem chałwowy należy zblendować ze sobą twaróg, skyr, tahini i miód.
Smacznego! 🙂
Brak komentarzy