Ciasta/ Ciasta marchewkowe/ Ciasta z jabłkami/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Ciasto twarogowe z jabłkami, marchewką i kaszą jaglaną

Zapisałam sobie przepis na to ciasto już bardzo dawno temu, ale zwyczajnie o nim zapomniałam. Zaintrygował mnie połączeniem składników – kasza jaglana, jabłka, twaróg, marchewka i seler? Nie próbowałam jeszcze takiego zestawu na raz! Postanowiłam go przyrządzić i sprawdzić, jak smakuje taka kombinacja. Ciekawość została zaspokojona, podniebienie – usatysfakcjonowane! Bardzo fajne, mocno wilgotne ciacho, warte wypróbowania. Zapakowane do lunchboxa i zjedzone na uczelni również zdało egzamin 😉

 

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 6 jajek
  • 25 dag białego sera
  • 25 dag ugotowanej kaszy jaglanej
  • marchewka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  •  sok i skórka starta z cytryny
  • 3 łyżki rodzynków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Oddzielić białka od żółtek, przełożyć do osobnych misek, do każdej dodać po 2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać biały ser do żółtek i wymieszać.

Jabłka, marchew i selera obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Do masy serowej dodać ugotowaną kaszę, jabłka, marchew i seler, wymieszać. Miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser, dodać rodzynki i wmieszać delikatnie pianę z białek.
Masę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, i wysmarowaną masłem. Piec 35–40 min w temp. 170–180 st. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki i wyłożyć na talerze.

źródło, z moimi zmianami: Pani Domu (niestety nie wiem, z którego numeru pochodzi przepis)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj