Ciasta/ Ciasta z owocami

Pełnoziarnisty chlebek rabarbarowy

Cudownie mięciutki, rozpływający się w ustach, delikatny. Taki właśnie jest chlebek* rabarbarowy! Koniecznie do zrobienia w sezonie. Nie napracujecie się przy jego wykonaniu, a po godzinie będziecie mieć wspaniały podwieczorek. W zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą. Pychota :))

Inspiracja: Yummy Addiction

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • garść żurawiny

W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól. W osobnym naczyniu jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, miksując, a następnie dodać maślankę. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać, aż całość połączy się w jednolitą masę. Dodać pokrojony rabarbar i żurawinę, wmieszać do ciasta.
Keksówkę o dł. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut, po czym zwiększyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić przed krojeniem. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

*Nazewnictwo jest pozostałością po angielskich przepisach tego typu, gdzie chyba każdy wypiek w keksówce nazywany jest chlebem 😉 Stąd mamy banana bread, apple bread itp.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj