Inspiracja: Yummy Addiction
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru
- garść żurawiny
W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól. W osobnym naczyniu jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, miksując, a następnie dodać maślankę. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać, aż całość połączy się w jednolitą masę. Dodać pokrojony rabarbar i żurawinę, wmieszać do ciasta.
Keksówkę o dł. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut, po czym zwiększyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić przed krojeniem. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*Nazewnictwo jest pozostałością po angielskich przepisach tego typu, gdzie chyba każdy wypiek w keksówce nazywany jest chlebem 😉 Stąd mamy banana bread, apple bread itp.
Brak komentarzy