Jak przetrwać listopad bez słodyczy z czekoladą? To pytanie raczej nie dla mnie 😉 Ja mogę Wam doradzić, jak poprawić sobie humor pysznym, czekoladowym deserem!
Dziś przedstawiam przepis na delikatną, biszkoptową roladę z kremem kukułkowym. Brzmi ciekawie? Zrobiłam go na bazie kaszy manny (która pełni tutaj rolę zagęszczacza), bitej śmietany, roztopionej czekolady i… kremu kukułkowego, który nabyłam w sklepie cukierniczym. Od razu uprzedzę ewentualne pytania – ten krem można zastąpić np. kremem czekoladowo-orzechowym. Warto spróbować też zdobyć w sklepie likier kukułkowy i użyć go w nadzieniu do rolady. Zainspirujcie się więc i pieczcie!
Składniki:
- Rolada:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem:
- 4 łyżki kaszy manny
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kremu kukułkowego lub czekoladowego
- 1 łyżka likieru kukułkowego lub innego alkoholu
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 banany
- 1/4 szklanki mocnej herbaty do nasączenia
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać porcjami cukier, ciągle ubijając. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku, miksując do połączenia składników. Do jajek przesiać suche składniki: mąki oraz kakao. Delikatnie wymieszać, używając szpatułki. Ciasto wylać na blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 15-17 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę obsypaną kakao i od razu zdjąć papier do pieczenia. Ciepły biszkopt zrolować wraz ze ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować krem: w rondlu zagotować mleko z cukrem waniliowym. Wsypać kaszę i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia. Wymieszać z roztopioną czekoladą, likierem i kremem kukułkowym/czekoladowym. Wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Wyjąć z lodówki masę z kaszy manny i zmiksować ją. Dodać do niej kilka łyżek bitej śmietany, wymieszać łyżką. Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć. Nasączyć go naparem herbaty, następnie posmarować kremem, a na środku ułożyć obrane banany. Zwinąć roladę jak najciaśniej. Wstawić do lodówki, aby krem stężał – na około 3-4 godziny, najlepiej na noc.
Na blogu znajdziecie też inną roladę biszkoptową z kremem z kaszy manny
Wpis bierze udział w konkursie. Więcej o nowej książce „Moje wypieki. Wielki powrót” przeczytacie tutaj.
Wpis bierze udział w konkursie. Więcej o nowej książce „Moje wypieki. Wielki powrót” przeczytacie tutaj.
Brak komentarzy