Bez cukru/ Bez glutenu/ Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Bezglutenowe brownie z awokado

Po spektakularnym sukcesie, jakie odniosło brownie na mące kokosowej, postanowiłam spróbować czegoś w podobnym stylu. Tym razem jednak sekretnym składnikiem jest… awokado! Odpowiada ono za wspaniałą, wilgotną strukturę ciasta, chociaż jednocześnie jest w nim niewyczuwalne. Bezglutenowe brownie z awokado plasuje się bardzo wysoko w moim prywatnym rankingu słodkości. Jest nieziemsko czekoladowe, rozpływające się w ustach i z całą pewnością zdrowsze niż tradycyjna wersja. Jeśli szukacie więc przepisu na brownie z małą ilością węglowodanów, bez glutenu i nabiału, albo po prostu jesteście ciekawi, jak sprawdziło się awokado w roli składnika ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:
  • 1 awokado, bardzo miękkie i dojrzałe
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 50 g ksylitolu lub cukru
  • 50 ml oleju
  • 30 g mąki kokosowej
  • 20 g ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • polewa: 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka (u mnie kokosowe)
  • płatki lub wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżeczką i przełożyć do miski. Banana obrać, dodać do awokado. Zblendować owoce na gładki mus. Dodać do nich jajka, olej i cukier, zmiksować. Mąkę kokosową połączyć z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Suche składniki dodać do mokrych, dodać także posiekaną czekoladę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o wym. 20×20 cm). Piec przez około 25 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Przygotować polewę: czekoladę umieścić w rondelku, dodać mleko i całość rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając. Roztopioną czekoladę wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami lub płatkami kokosa. Wstawić do lodówki i schłodzić, aż polewa stężeje.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj