Po spektakularnym sukcesie, jakie odniosło brownie na mące kokosowej, postanowiłam spróbować czegoś w podobnym stylu. Tym razem jednak sekretnym składnikiem jest… awokado! Odpowiada ono za wspaniałą, wilgotną strukturę ciasta, chociaż jednocześnie jest w nim niewyczuwalne. Bezglutenowe brownie z awokado plasuje się bardzo wysoko w moim prywatnym rankingu słodkości. Jest nieziemsko czekoladowe, rozpływające się w ustach i z całą pewnością zdrowsze niż tradycyjna wersja. Jeśli szukacie więc przepisu na brownie z małą ilością węglowodanów, bez glutenu i nabiału, albo po prostu jesteście ciekawi, jak sprawdziło się awokado w roli składnika ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
- 1 awokado, bardzo miękkie i dojrzałe
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 50 g ksylitolu lub cukru
- 50 ml oleju
- 30 g mąki kokosowej
- 20 g ciemnego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g posiekanej gorzkiej czekolady
- polewa: 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka (u mnie kokosowe)
- płatki lub wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)
2 komentarze
Elos
30 lipca 2021 at 10:21Jajka to nabial
Planeta Smaku
1 sierpnia 2021 at 12:51Do grupy produktów żywnościowych, określanych mianem nabiału, należy mleko i pochodzące od niego przetwory.
Pozdrawiam!