Składniki na ok. 16 trufli:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g daktyli
- szczypta soli
- 1/2 laski wanilii
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
Kaszę wsypać do rondelka, podprażyć na małym ogniu mieszając, do momentu, kiedy zacznie przyjemnie pachnieć. Przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i ponownie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym, dodać szczyptę soli, daktyle i połówkę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolewając trochę wody (jeśli kasza zbyt szybko wchłonie mleko). Zestawić z ognia, wyjąć wanilię, wyskrobać ze środka ziarenka i dokładnie wymieszać. Ugotowaną kaszę odstawić pod przykryciem na około 15 minut, a następnie dodać mąkę kokosową oraz wiórki i zblendować przy użyciu blendera ręcznego na dość gładką masę (najważniejsze, by daktyle rozpadły się w masie).
Z kokosowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello jaglane schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy