Trufelki/ Zdrowe słodkości

Rafaello z kaszy jaglanej (bez cukru)

Każdy zna te kokosowe trufelki, którym trudno jest się oprzeć… Nie każdy jednak wie, że można w prosty sposób przygotować ich zdrowszą wersję. Rafaello z kaszy jaglanej, wegańskie, bez cukru, za to mocno kokosowe – to moja propozycja na małą chwilę słodkiej przyjemności. Są baaardzo wciągające, ale – co może brzmieć nieprawdopodobnie 😉 – stanowią całkiem sycącą przekąskę!  Nie są mocno słodkie, gdyż w roli słodzika występują tu jedynie daktyle. Jeśli lubicie słodsze trufle, można dosłodzić je ksylitolem lub miodem. Polecam do kawy, po treningu czy po prostu, jako zdrowszy zamiennik słodyczy 🙂

Składniki na ok. 16 trufli:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g daktyli
  • szczypta soli
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia

Kaszę wsypać do rondelka, podprażyć na małym ogniu mieszając, do momentu, kiedy zacznie przyjemnie pachnieć. Przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i ponownie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym, dodać szczyptę soli, daktyle i połówkę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolewając trochę wody (jeśli kasza zbyt szybko wchłonie mleko). Zestawić z ognia, wyjąć wanilię, wyskrobać ze środka ziarenka i dokładnie wymieszać. Ugotowaną kaszę odstawić pod przykryciem na około 15 minut, a następnie dodać mąkę kokosową oraz wiórki i zblendować przy użyciu blendera ręcznego na dość gładką masę (najważniejsze, by daktyle rozpadły się w masie).

Z kokosowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello jaglane schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Zobacz też pozostałe przepisy na zdrowe, kokosowe trufelki

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj