Obiad/ Wege/ Zupy

Zupa krem z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym

Jak skutecznie rozgrzać się w mroźny dzień? Moim ulubionym sposobem jest… zupa. Zupa krem z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym jest gęsta, sycąca i przyjemnie rozgrzewająca – dodatek imbiru z pewnością w tym pomaga! Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, teraz jest na to najlepszy moment. W końcu niebawem będą (mam nadzieję) królować zielone warzywa, nowalijki i inne, wiosenne smaki 🙂

Składniki:

  • ok. 600 g dyni piżmowej
  • 1 marchewka
  • plasterek imbiru (1 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego (lub wody)
  • przyprawy: słodka papryka, kurkuma, sól, pieprz
  • 3 łyżki mleka kokosowego 

Bulion zagotować. Marchewkę obrać, pokroić na plasterki i dodać do bulionu. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną dynię, drobno posiekany imbir i czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, dodać przyprawy: paprykę, kurkumę, pieprz i sól. Całą zawartość patelni dodać do bulionu. Zagotować, po czym zmniejszyć gaz na najmniejszy. Soczewicę opłukać na sicie i dodać do zupy. Przykryć pokrywką, gotować przez około 15 minut (do miękkości warzyw). Zestawić z ognia, dodać mleczko kokosowe, zmiksować na gładki krem. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie czarnuszka, pestki dyni i kleks mleczka kokosowego.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj