Składniki na 2 porcje:
- 3 jajka
- 1/2 brokuła
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej, odsączonej
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- szczypiorek i czarnuszka – opcjonalnie, do przybrania
Jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli i pieprzu.
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół, wyjąć żółtka. Zetrzeć na tarce osobno białka oraz żółtka (do oddzielnych naczyń). Do białek dodać 1 łyżkę sosu majonezowo-jogurtowego i wymieszać. Żółtka również wymieszać z 1 łyżką sosu.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą na sicie, aby zachowały intensywnie zielony kolor, odsączyć i drobno pokroić. Wymieszać z 2 łyżkami sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Selera umyć i osuszyć, pokroić w drobne plasterki.
Na talerzu ułożyć metalową obręcz. Na spód ułożyć pokrojonego selera. Przykryć warstwą białek, przyklepując delikatnie. Na białka wyłożyć łyżkę sosu. Wyłożyć warstwę brokułową, posypać kukurydzą i przykryć kolejną warstwą brokułową. Lekko docisnąć, wyłożyć żółtka. Ostrożnie zdjąć obręcz. Sałatkę posypać szczypiorkiem i czarnuszką (opcjonalnie).
Smacznego!
Brak komentarzy