Czas to u mnie w październiku towar deficytowy. Właśnie rozpoczęłam ostatni rok studiów (kiedy to minęło?!), równolegle pracuję, staram się regularnie odwiedzać siłownię i przy tym wszystkich mieć też czas dla bliskich. Gdzie znaleźć w tym wszystkim czas na gotowanie? Jest ciężko, ale grunt to dobra organizacja. Nie wychodzę z domu bez posiłku i kilku przekąsek – to taki mój nawyk, z którego jestem naprawdę dumna 🙂 Dzięki temu unikam sytuacji, w których poza domem odzywa się we mnie wilczy głód; nie zapycham się niezdrowymi przekąskami ze sklepu, i – co ważne zwłaszcza dla studentów – oszczędzam pieniądze. Przygotowywanie szybkiego i zdrowego obiadu opanowałam do perfekcji. Dziś przedstawiam prosty, ale pyszny przepis na soczewicę z warzywami w sosie pomidorowym. Może wygląda niepozornie, ale syci na długo. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobić zdrowy obiad w 10 minut, spróbujcie tego dania!
Składniki (2 porcje)
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cukinia
- 1/2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- około 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: kminek, słodka papryka, curry, sól i pieprz
- opcjonalnie: upieczone mięso (np. z poprzedniego obiadu), pokrojony w kostkę i podsmażony kurczak (lub tofu), świeża bazylia lub kolendra
W rondelku zagotować wodę. Soczewicę umieścić na sicie i dobrze przepłukać. Dodać do gotującej się wody, lekko posolić. Do gotującej się soczewicy dodać pokrojoną w kostkę marchew. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut (tak, by soczewica była miękka, ale nie rozgotowana).
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy: kminek, curry, szczyptę soli i słodką paprykę paprykę. Wymieszać i podsmażać przez około minutę. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Podsmażać warzywa przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć na małym ogniu przez około pół minuty. Soczewicę z marchewką odcedzić, wrzucić na patelnię, dodać passatę pomidorową i doprawić całość do smaku wedle uznania. Wymieszać. Dusić razem przez chwilę. Można podać jako samodzielne danie lub dodać mięso/tofu – wtedy obiad będzie jeszcze bardziej sycący.
Smacznego!
5 komentarzy
Agata
1 lipca 2019 at 21:45Pyszna kasza ! Wspaniały, prosty przepis ?
Planeta Smaku
1 lipca 2019 at 21:49Cieszę się, że smakowało 🙂
Marek
9 lipca 2020 at 15:20Mega….. naprawdę dobry przepis.
Zjeść się da
28 stycznia 2021 at 09:24Nie robi się tego w 10min a w 30min.
Przyprawy to kwestia gustu, ale jak ktoś nie jest weganiniem, to potrzebuje ostrej papryki. Ja danie ratowałem magi i papryką na koniec.
Przeciętny przepis niestety… 3/5
Planeta Smaku
28 stycznia 2021 at 21:23Dziękuję za komentarz. Przyprawy i ich intensywność to zawsze kwestia gustu 🙂 i zapewniam, że danie jest do wykonania w 10 minut, wielokrotnie testowałam 🙂
Nie mniej jednak dziękuję za opinię!