Jeśli szukacie pomysłu na jesienne, zdrowe ciasto – mam dla Was przepis, który polubicie. Owsiane ciasto bananowo-dyniowe z serem jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Duża zawartość płatków owsianych sprawia, że to ciasto można zjeść zarówno w roli słodkiego śniadania, jak i zdrowej, popołudniowej przekąski. Nie zawiera cukru, tylko miód, który jest dla mnie stałym produktem w kuchni, zwłaszcza jesienią. Spróbujcie!
Składniki
- Ciasto:
- 2 jajka
- 150 g banana (1,5 sztuki) – waga bez skórki
- 100 g upieczonej dyni hokkaido
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki (dowolna, u mnie orkiszowa)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka (u mnie migdałowe)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- Masa serowa
- 150 g twarogu półtłustego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu
- Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
Banana i dynię zmiksować na puree. Dodać mleko, jogurt naturalny, masło orzechowe, miód i jajka, zmiksować. Wsypać płatki owsiane i odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie przygotować ser: twaróg zmielić (używam w tym celu blendera), dodać mleko, jajko i miód. Zmiksować na jednolitą masę.
Do masy bananowo-dyniowej dodać mąkę, siemię lniane, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 22×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej 3/4 ciasta, wylać masę serową i przykryć pozostałym ciastem (można zrobić nieregularne kleksy, gdyż ciasto jest gęste). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać polewą (czekoladę roztopić w rondelku, dodać mleko i energicznie wymieszać). Można dodatkowo posypać bakaliami, wg uznania.
Brak komentarzy