Połączenie jabłek, budyniu i orzechów to dla mnie definicja najlepszej szarlotki. A jeśli dodatkowo zamiast mąki pszennej użyjemy płatków owsianych i zmielonych orzechów? Wtedy powstanie zdrowsza wersja szarlotki, która bardzo przypadła do gustu całej mojej rodzinie 🙂 Bardzo krucha, orzechowo-owsiana. Z dodatkową warstwą budyniu, który idealnie łączy się z kruszonką i jabłkami. Jeśli poszukujecie czegoś mniej tradycyjnego – warto wypróbować ten przepis 🙂
Składniki:
- Ciasto:
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 150 g płatków owsianych, zmielonych na mąkę
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- ok. 2 łyżki mleka
- Budyń:
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- Jabłka:
- ok. 1 kg jabłek, najlepiej szara reneta
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
Orzechy, mąkę kokosową, mielone płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło i jajko oraz mleko i zagnieść ciasto, przypominające kruszonkę. Podzielić na dwie części – większą i mniejszą. Większą część przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 21 cm) i delikatnie „uklepać” dłonią. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugą część ciasta również schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować jabłka: obrać je i pokroić w małe kawałki. Umieścić w dużym garnku razem z cukrem i cynamonem i prażyć na małym ogniu, aż rozpadną się prawie całkowicie.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodając odpowiednią ilość mleka (2 szklanki).
Schłodzony spód ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Wyjąć, nałożyć na niego uprażone jabłka, przykryć budyniem i posypać pozostałym ciastem. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Ostudzić i kroić w kwadraty.
Brak komentarzy