Bez glutenu/ Fit święta/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Brownie z mąką kokosową (bez glutenu)

Nie ma to jak kawałek dobrego brownie! To niewysokie, ale za to mocno czekoladowe ciasto jest po prostu uzależniające – dlatego postanowiłam upiec wersję, w której zjedzenie kolejnego kawałka nie będzie obkupione ogromnym poczuciem winy 😉 Brownie z mąką kokosową to moja wariacja na temat tego czekoladowego ciasta. Jest REWELACYJNE! Nie zawiera zbóż, jest więc naturalnie bezglutenowa. Jeśli dodacie ksylitol, ciasto będzie jeszcze bardziej zdrowe (choć cukier też się sprawdzi). PS – to ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Jeden kawałek uchował mi się przez 5 dni i ani odrobinę nie stracił na smaku 🙂

Składniki na ok. 9 kawałków:

  • 50 g mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego, przestudzonego masła (ok. 125 g)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub ok. 60 g ksylitolu)

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki 30%

Kwadratową blaszkę (moja o wym. 18×18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Mąkę kokosową, kakao i cukier (lub ksylitol) wymieszać w naczyniu. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, roztopione masło i mleko. Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować. Masę przełożyć do blaszki i wyrównać wierzch łopatką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut – patyczek wbity w ciasto musi pozostać suchy. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce.

Przygotować polewę, roztapiając w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem lub śmietanką. Dokładnie wymieszać, aż składniki utworzą lśniącą polewę. Udekorować nią brownie i (opcjonalnie) posypać wybranymi dodatkami (u mnie pestki granata i jagody goji, świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe dla podkreślenia smaku ciasta).

Smacznego!

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    Gosia
    30 września 2018 at 11:55

    ciasto jest super, kupilam w amoku 0.5 kg maki kokosowej z ktora kompletnie nie wiedzialam co robic, wiec ten przepis znajdzie sie na moim stole przynajmniej 10 razy; teraz jestesmy na polmetku

    pytanie – czy moge wrzucic do ciasta bezposredio wiorki kokosowe? Moze glupie pytanie, ale wydaje mi sie ze z konsystencja tego ciasta trzeba bardzo uwazac, stad wole zapytac.

    • Reply
      Planeta Smaku
      30 września 2018 at 15:53

      Można zastąpić część mąki kokosowej wiórkami, ale nie przesadzalabym z ich dodatkiem 🙂

  • Reply
    Ewelina
    30 września 2018 at 19:25

    Genialny przepis, ciasto wyszło przepyszne!

    • Reply
      Planeta Smaku
      1 października 2018 at 22:28

      Bardzo się cieszę! 🙂

  • Reply
    Just
    13 stycznia 2019 at 18:21

    A czy można miodu zamiast cukru i w jakiej wtedy ilości?

    • Reply
      Planeta Smaku
      13 stycznia 2019 at 19:03

      Niestety nigdy nie zmieniałam w tym przepisie cukru na miód i nie mogę zagwarantować, że efekt będzie taki sam, ale spróbowałabym w takiej samej ilości.

  • Reply
    Paulina
    2 lutego 2019 at 21:00

    Zrobiłam wszystko jak powyżej , niestety ciasto mi nie wyrosło . Dlaczego ?:(

    • Reply
      Planeta Smaku
      3 lutego 2019 at 07:31

      Brownie to ciasto, które z natury nie rośnie :). Jakiej użyłaś foremki? Może była zbyt duża?

  • Reply
    Gyro
    17 maja 2019 at 11:12

    Wyszedł zakalec, ciasto do wyrzucenia 🙁

    • Reply
      Gyro
      17 maja 2019 at 12:28

      Jednak wyszło, tylko musiało się piec prawie 2x dłużej 😅

    Skomentuj