Bez glutenu/ Fit święta/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Brownie z mąką kokosową (bez glutenu)

Nie ma to jak kawałek dobrego brownie! To niewysokie, ale za to mocno czekoladowe ciasto jest po prostu uzależniające – dlatego postanowiłam upiec wersję, w której zjedzenie kolejnego kawałka nie będzie obkupione ogromnym poczuciem winy 😉 Brownie z mąką kokosową to moja wariacja na temat tego czekoladowego ciasta. Jest REWELACYJNE! Nie zawiera zbóż, jest więc naturalnie bezglutenowa. Jeśli dodacie ksylitol, ciasto będzie jeszcze bardziej zdrowe (choć cukier też się sprawdzi). PS – to ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Jeden kawałek uchował mi się przez 5 dni i ani odrobinę nie stracił na smaku 🙂

Składniki na ok. 9 kawałków:

  • 50 g mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki roztopionego, przestudzonego masła (ok. 125 g)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub ok. 60 g ksylitolu)

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki 30%

Kwadratową blaszkę (moja o wym. 18×18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Mąkę kokosową, kakao i cukier (lub ksylitol) wymieszać w naczyniu. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, roztopione masło i mleko. Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować. Masę przełożyć do blaszki i wyrównać wierzch łopatką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut – patyczek wbity w ciasto musi pozostać suchy. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce.

Przygotować polewę, roztapiając w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem lub śmietanką. Dokładnie wymieszać, aż składniki utworzą lśniącą polewę. Udekorować nią brownie i (opcjonalnie) posypać wybranymi dodatkami (u mnie pestki granata i jagody goji, świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe dla podkreślenia smaku ciasta).

Smacznego!

You Might Also Like

23 komentarze

  • Reply
    Gosia
    30 września 2018 at 11:55

    ciasto jest super, kupilam w amoku 0.5 kg maki kokosowej z ktora kompletnie nie wiedzialam co robic, wiec ten przepis znajdzie sie na moim stole przynajmniej 10 razy; teraz jestesmy na polmetku

    pytanie – czy moge wrzucic do ciasta bezposredio wiorki kokosowe? Moze glupie pytanie, ale wydaje mi sie ze z konsystencja tego ciasta trzeba bardzo uwazac, stad wole zapytac.

    • Reply
      Planeta Smaku
      30 września 2018 at 15:53

      Można zastąpić część mąki kokosowej wiórkami, ale nie przesadzalabym z ich dodatkiem 🙂

  • Reply
    Ewelina
    30 września 2018 at 19:25

    Genialny przepis, ciasto wyszło przepyszne!

    • Reply
      Planeta Smaku
      1 października 2018 at 22:28

      Bardzo się cieszę! 🙂

  • Reply
    Just
    13 stycznia 2019 at 18:21

    A czy można miodu zamiast cukru i w jakiej wtedy ilości?

    • Reply
      Planeta Smaku
      13 stycznia 2019 at 19:03

      Niestety nigdy nie zmieniałam w tym przepisie cukru na miód i nie mogę zagwarantować, że efekt będzie taki sam, ale spróbowałabym w takiej samej ilości.

  • Reply
    Paulina
    2 lutego 2019 at 21:00

    Zrobiłam wszystko jak powyżej , niestety ciasto mi nie wyrosło . Dlaczego ?:(

    • Reply
      Planeta Smaku
      3 lutego 2019 at 07:31

      Brownie to ciasto, które z natury nie rośnie :). Jakiej użyłaś foremki? Może była zbyt duża?

  • Reply
    Gyro
    17 maja 2019 at 11:12

    Wyszedł zakalec, ciasto do wyrzucenia 🙁

    • Reply
      Gyro
      17 maja 2019 at 12:28

      Jednak wyszło, tylko musiało się piec prawie 2x dłużej 😅

  • Reply
    Marta
    21 czerwca 2019 at 21:26

    Witam
    Czy to normalne że ciasto chwilę po wyrobieniu zrobiło się takie bardzo gęste? Jakby mąka kokosowa wchłonęła inne składniki , ciężko je było przełożyć do foremki.
    Wszystkie składniki ważyłam dokladnie

    • Reply
      Planeta Smaku
      21 czerwca 2019 at 21:44

      Mąka kokosowa ma to do siebie, że bardzo szybko wchłania wszystkie płyny. Niestety czasem mąki różnych producentów różnią się od siebie stopniem “chłonności” – najlepiej dodawać ją stopniowo, aby wyczuć odpowiednią konsystencję. Jakiej marki mąki użyłaś?

      • Reply
        Patrie
        19 grudnia 2019 at 12:31

        Czy mozna piec brownie na termoobiegu?

        • Reply
          Planeta Smaku
          19 grudnia 2019 at 13:08

          Nie próbowałam, ale myślę, że tak – proszę kontrolować czas pieczenia, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
          Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Czekoladowe ciasto z mąką kokosową - Planeta Smaku
    9 września 2019 at 07:15

    […] jeśli macie ochotę na coś jeszcze bardziej czekoladowego… koniecznie spróbujcie brownie z mąką kokosową. Moje […]

  • Reply
    ann
    29 września 2019 at 12:51

    co można dodać zamiast mleka i masła? jest jakas alternatywa? 😉

    • Reply
      Planeta Smaku
      30 września 2019 at 18:19

      Zamiast masła można użyć oleju kokosowego, a mleko zastąpić roślinnym.
      Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    Monika
    12 grudnia 2019 at 17:29

    Dziękuję za przepis. Właśnie się delektuje moim Brownie.

    • Reply
      Planeta Smaku
      12 grudnia 2019 at 21:27

      Super, cieszę się bardzo, że smakuje 🙂

  • Reply
    Ala
    5 maja 2020 at 17:34

    Bardzo dobre, zwłaszcza jak przekroiłam i przełożyłam dżemem 😍

  • Reply
    Magda
    12 maja 2020 at 14:01

    piekę to ciasto już od jakiegoś czasu. zdarzyło mi się nawet polecić przepis 🙂 … dlatego wypada bym coś na ten temat napisała! Jest Super! bardzo je lubię, jedzą je nawet moje dzieci – na plus jest to, że jest to brownie bez dodatku czekolady (której skład może być lepszy lub gorszy) – piekę wersję z zamiennikiem cukru w postaci erytrolu, jednak dodaję nieco więcej, około 80 do 100 g.
    Upieczone i przestygnięte posypuję “pudrem” z erytrolu 🙂
    Polecam wszystkim!

  • Reply
    Izabela
    4 lipca 2020 at 15:05

    Bardzo dobre ciasto 🙂 użyłam mleka kokosowego i erytrolu (musiałam użyć nieco więcej niż gdybym używała cukru) i wyszło przepyszne. Piekło się dokładnie 35 minut, idealna konsystencja. Super przepis.

  • Reply
    Lena
    29 lipca 2020 at 10:34

    To ciasto jest rewelacyjne! Szukałam przepisu na ciasto z mąką kokosową, żeby wykorzystać kilogram zalegający w szafce, i ten przepis wydał mi się odpowiedni. Ciasto przygotowuje się łatwo, szybko i bez brudzenia wielu naczyń (nie używałam miksera, zmieszałam składniki łyżką). Lekko ciepłe było wspaniałe, ale dopiero po nocy spędzonej w lodówce odsłoniło wszystkie atuty. Dziękuję za przepis, skorzystam z niego jeszcze co najmniej 19 razy 🙂

  • Skomentuj