Ciasta/ Ciasta czekoladowe/ Zdrowe wypieki

Czekoladowe ciasto z mąką kokosową

Miałam ostatnio ochotę na kawałek ciasta, zwykłego biszkopta z owocami. Przeszukałam jednak szafki i mój wzrok padł na mąkę kokosową.
A miało być tak zwyczajnie…. 😉
Przypomniał mi się przepis, który jakiś czas temu zapisałam sobie w zakładce „do zrobienia”. Przepis na czekoladowe ciasto z mąką kokosową i owocami, znaleziony u Malwiny z Filozofii Smaku.
Korzystając z kończącego się sezonu na owoce leśne, wyczarowałam więc na szybko wbrew pozorom proste ciasto z borówkami. Lekko kokosowe, delikatne, nie przesłodzone. Ot, taki zwykły-niezwykły biszkopt w nieco odchudzonej wersji 🙂


Czekoladowe ciasto z mąką kokosową

Składniki
5 jajek
szczypta soli
5 łyżek erytrolu lub 4 łyżki drobnego cukru
50 g drobnej mąki kokosowej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnych owoców (u mnie borówki)

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier/erytrol, ciągle miksując. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników. Mąkę kokosową wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników, aby zachować puszystą strukturę piany (jak przy biszkopcie).
Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć owoce. Piec przez około 30-40 minut w temp. 180 stopni (piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia). Ciasto jest gotowe, gdy patyczek wbity w środek jest suchy po wyciągnięciu. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

A jeśli macie ochotę na coś jeszcze bardziej czekoladowego… koniecznie spróbujcie brownie z mąką kokosową. Moje ulubione!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj