Gorąca herbata w kubku, dobra książka i kawałek puszystego, pięknie pachnącego ciasta – to jeden z moich ulubionych zestawów na udane popołudnie. Od czasu do czasu lubię upiec takie zwyczajne ciasto, które smakuje chyba każdemu. Dzisiejszym przepisem udowadniam jednak, że nawet prosty przepis można lekko „podkręcić” i dodać mu niezwykłego charakteru. Tak właśnie powstało pyszne ciasto karmelowe z bananami. Co w nim lubię najbardziej? Puszystość. Karmelowo-cynamonowy smak. Słodkie kawałki banana. I to, że zawsze się udaje 🙂 Z przyjemnością sięgam więc po kolejny kawałek ciasta, a Wam zostawiam przepis. Spróbujcie, bo naprawdę warto!
Składniki:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 100 g mąki owsianej*
- 100 g mąki orkiszowej*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kawy Inka karmelowa**
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 banany
*w tym cieście sprawdzi się także mąka pszenna, pełnoziarnista, ryżowa czy jaglana – można więc łatwo dostosować przepis do swoich potrzeb
** jeśli macie problem z dostaniem tej kawy, możecie zamienić ją na zwykłą inkę lub kawę rozpuszczalną typu crema – wtedy jednak ciasto nie będzie miało tytułowego karmelowego smaku i stanie się równie pysznym kawowym ciastem z bananami:)
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blachę o wym. 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kawą karmelową i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać do masy jajecznej na przemian 3 łyżki suchych składników i 3 łyżki oleju – aż do wyczerpania składników. Wyłączyć mikser i dodać do ciasta 1 banana pokrojonego w plasterki. Wymieszać łopatką. Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na wierzchu ułożyć plasterki pozostałego banana. Wstawić do piekarnika, piec przez około 40 minut (aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy).
Smacznego!
Brak komentarzy